V ponedeljek, 4. novembra 2013 se je na Ptujski Gori odprla  pogodbena pošta, katera deluje v okviru Turističnega društva Ptujska Gora. Pošta deluje v prostorih TD, zraven  je tudi TIP s spominki. Pogodbena pošta je nova organizacijska oblika pošte v kateri se združi dejavnost s samostojno dejavnostjo pogodbenika. 

Uporabniki poštnih storitev lahko na pogodbeni pošti opravijo večina storitev enako kot na običajni pošti ( oddaja v prenos pisemskih pošiljk, paketov v notranjem in mednarodnem prometu; vplačajo UPN obrazce, poštno nakaznico, opravijo vplačila in izplačila z osebnega računa in hranilne vloge PBS; dvigujejo pošiljke, ki jih pismonoša ni uspel dostaviti; kupujejo paketno embalažo, voščilnice, varnostne zalepke nalepke APEK, srečke loterije Slovenije, kuverte, znamke, dopisnice: imetniki kartic lahko dvigujejo gotovino preko POS terminala.

Prednost pogodbenih pošt je tudi v tem, da se bistveno podaljša delovni čas pošte. 

Občina Majšperk in Ptujska Gora bosta z ohranitvijo pošte vsekakor pridobili, saj bo to pripomoglo k razvoju občine oziroma samega kraja. Zaprtje pošte na Ptujski Gori bi bila velika škoda, saj je bila ena izmed prvih pošt. Tako smo se v TD Ptujska Gora odločili, da zraven naše dejavnosti prevzamemo tudi poštno dejavnost in tako marsikateremu občanu omogočimo da opravi poštne storitve v domačem kraju. 

Želimo si, da bi se pogodbena pošta na Ptujski Gori uveljavila in bila dobro obiskana.  V TD pa se bomo potrudili, da bodo uporabniki s storitvami zadovoljni. 

Velika zahvala pa gre občini Majšperk in ga. županji dr. Darinki Fakin  za vso nudeno pomoč, saj bi brez te težje uresničili naše cilje. 

TD Ptujska Gora
Tanja Leskovar

 

 

TD Ptujska Gora se je na povabilo Štajerske turistične zveze Maribor letos ponovno udeležilo prireditve Pozdravljeni v našem kraju, katera je potekala 26. Oktobra 2013 v mariborskem trgovskem centru. Turistična društva so se na prireditvi predstavila s kulturno in naravno dediščino samega kraja oz. občine, ki je bila tudi osrednja tema prireditve. 

Občina Majšperk ima pester izbor kulturne in naravne dediščine, katero smo obiskovalcem prireditve poskušali kar se da dobro predstaviti. Veliko izmed teh objektov je zanimivih za obiskovalce še v današnjem času, katere z veseljem vedno znova obiskujejo. Eden  izmed teh je Bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori,  katero letno obišče več deset tisoč ljudi. Žal pa so med njimi tudi objekti, na katere spominjajo le še  razvaline oziroma stari zapisi in fotografije.  Mednje sodi t.i. grad Monsberg, po katerem je kraj Majšperk dobil tudi ime. Med pomembne objekte sodi tudi grad Hamre, kateri stoji na Bregu pri Majšperku, vendar v današnjem času propada. Skozi promocijski material so si obiskovalci lahko ogledali tudi ostalo kulturno in naravno dediščino občine Majšperk. 

Zraven kulturne in naravne dediščine posameznih občin smo ponudniki TD na stojnicah predstavili tudi raznovrstno turistično ponudbo ter seveda domačo kulinariko in odlična vina, značilna za posamezno področje. 

Za pestrejšo dogajanje na prireditvi na samih stojnicah so poskrbeli predstavniki Čebelarske zveze društev Maribor, Zavoda za turizem Maribor-Pohorje ter mnogi ostali. V kulturnem programu so nastopili Vrtec Studenci ter predice iz TD Polenšak. 

Po zaključku prireditve se je druženje nadaljevalo ob prijetnem klepetu, kjer smo predstavniki TD izmenjali marsikatero koristno informacijo. 

                                                                                                                                                                   TD Ptujska Gora

                                                                                                                                                                       Tanja Leskovar

 

 

Od 20. do 29. septembra 2013 je potekal v Mariboru Festival Stare trte. Vsakoletne tradicionalne prireditve se je na povabilo Štajerske turistične zveze Maribor letos udeležilo tudi TD Ptujska Gora,  katero se je predstavilo v treh dneh ( 22. 26. in 29.9.) Občina Majšperk je  letos spomladi tudi dobila potomko Stare trte, katera lepo raste ob Starotrški hiši na Ptujski Gori.

V desetih dneh so se na raznih prizoriščih predstavili številni ponudniki, bodisi s kulinariko, rokodelskimi izdelki in podobno. Za popestritev same prireditve skozi vse dni pa so poskrbeli s pestrim kulturnim programom. 

V nedeljo 22. septembra je bilo vso dogjanje osredotočeno na mariborski Lent pred Hišo Stare trte, kjer so se turistična društva in razni rokodelci predstavili s svojo ponudbo. Tega dne je potekala tudi Rancarija Maribor 2013 – tekmovanje za zlato ranco v okviru TD Maribor.

V četrtek, 26. septembra je bilo prizorišče dogajanja Trg Leona Štuklja, kjer se je TD Ptujska Gora predstavilo v paviljonu Štajerske turistične zveze. Tema tega dne je bila Okusi Štajerske, saj nam je zgodovinska pokrajina Štajerske zapustila odlične okuse. Dandanes je prehrana tesno povezana s prebivalci, kar močno vpliva na kulturo Štajerske. Tako so lahko obiskovalci spoznali in okusili Štajersko raznoliko kulinariko turističnih društev, oljarjev, predelovalcev mesnatih izdelkov, itd. 

Za zaključek Festivala Stare trte, 29. septembra,  pa je potekala že 27. svečana trgatev Stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Med sodelujočimi na sami prireditvi so bili člani vinskih redov, slovenska in mariborska vinska kraljica, aktualne vinske kraljice ostalih vinskih okolišev, skrbnik Stare trte – mariborski župan, mestni viničar, malečniški brači ter mnogi ostali. Zraven ostalih TD, turističnih in vinogradniških kmetij se je tega dne s svojo turistično in kulinarično ponudbo na stojnici predstavilo tudi TD Ptujska Gora. Kljub slabšemu vremenu se je prireditve udeležilo veliko ljudi, saj so organizatorji poskrbeli tudi za pester kulturno – zabavni program. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi »srednjeveško tiskarno«, kjer so tiskali orginalne grafike Hiše Stare trte in starega Maribora v starotiskarski tehniki.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

Starotrška hiša na Ptujski Gori copy 

Z velikim pričakovanjem smo vaščani Ptujske Gore, dne 29. maja 2013, dočakali otvoritev  obnovljene starotrške hiše na Ptujski Gori. S ponosom smo zrli v prihajajočo množico ljudi, ki se je zbirala od blizu in daleč ob sončnem popoldnevu pred hišo. Hiša je bila obnovljena pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. V njej je urejen muzej starih predmetov in pohištva izpred sto let in več. Urejena je črna kuhinja z odprtim kuriščem in krušno pečjo. Starotrško hišo je v upravljanje dobilo Turistično društvo Ptujska Gora. 

 

Klub ljubiteljev klasičnih in športnih vozil Kidričevo je organiziralo v nedeljo 19. maja 2013 mednarodno srečanje starodobnih vozil. V svojo potujočo muzejsko povorko so zbrali vozila do leta 1960, katera so popeljali po občini Kidričevo in Majšperk. Na ta čudovit pomladni dan so nas udeleženci srečanja obiskali tudi na Ptujski Gori.

Svojo pot so pričeli v Kidričevem pri restavraciji Pan, nadaljevali do podjetja Talum, kjer so imeli ogled dela proizvodnje. Po končanem ogledu so se podali s svojimi konjički proti Ptujski Gori. Svoje konjičke so parkirali na spodnjem parkirišču, kjer so lastniki vozil domačinom z veseljem predstavili svoja vozila. S tem srečanjem so želeli mlajšim generacijam prikazati vozila, s katerimi so se včasih vozili njihovi dedki in babice  ter tako pričarati nostalgijo izpred 50-tih let.  

Nadalje so se  po poti miru povzpeli na trg na Ptujsko Goro. V Baziliki Marije Zavetnice so jim predstavili kratko zgodovino same Bazilike in kraja.  Po zaključku v Baziliki so obiskali prostore TD Ptujska Gora, na samem trgu pa smo jim pripravili majhno pogostitev z domačimi dobrotami, pecivom ter domačo kapljico in osvežujočimi napitki.  Udeleženci so uživali ob čudovitem razgledu na Haloze ter na Dravsko in Ptujsko polje. 

Ura je hitro tekla in tako so se morali odpraviti dalje proti Majšperku, kjer jih je pred Kulturno – poslovnim centrom  sprejela ga. županja dr. Darinka Fakin. Ob prihodu so si ogledali KPC ter se ob pogostitvi s kavo in rogljički zadržali še nekaj časa. 

Nadalje so pot nadaljevali proti Bregu pri Majšperku, kje so obiskali Muzej gobelinov in volne

Svojo pot na ta prelep pomladni dan so zaključili z vožnjo nazaj proti Kidričevu. 

V prihodnje si želimo še več takšnih srečanj, saj se s tem popestri samo dogajanje v občini oziroma posameznem kraju.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

 

V soboto, 20. 4. 2013 na lep pomladni dan je potekalo že 10. srečanje motorjev in motoristov na Ptujski Gori.  Organizatorji srečanja so bili, kot vsako leto do sedaj,  MK Tulipan iz Cirkovc, kateri so poskrbeli za samo dogajanje v njihovem kraju. Srečanja in blagoslova na Ptujski Gori so se udeležili številni udelleženci, kateri so se podali na panoramsko vožnjo proti Ptujski Gori.  Ob prihodu na Ptujsko Goro so svoje dvokolesnike  parkirali na spodnjem parkirišču, ter se podali po križevi poti proti Baziliki. Veliko pa jih je s svojimi konjički prispelo na sam trg.

Po končanem blagoslovu in maši v Baziliki smo jim trgu pripravili pogostitev z lokalno kulinariko ter dobro domačo kapljico in osvežujočo pijačo. Na trgu so se zadržali nekaj časa, ter se tako v poznih popoldanskih urah odpeljali proti Cirkovcam, kjer so nadaljevali druženje ob kulinariki in glasbi.

Veselimo se njihovega srečanja tudi v prihodnjem letu.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar