IMG 7016

Na trgu Ptujske Gore je bilo ponovno veselo, saj je 12. novembra – na martinovo nedeljo potekalo tradicionalno martinovanje. S tem dnem so se nekako zaključile prireditve v času martinovanja na območju Haloz. Organizatorji martinovanja na Ptujski Gori – Društvo vinogradnikov in sadjarjev Majšperk, Turistično društvo Ptujska Gora in Društvo žena Tisa Ptujska Gora so poskrbeli za samo izvedbo prireditve
Na trgu pod Baziliko Marije Zavetnice se je zbrala množica ljudi, katero je lepo jesensko vreme privabilo na prireditev. Tokrat so nas obiskali tudi izletniki iz sosednje občine Rogatec. Na stojnicah se je ponujala domača kulinarika, slanih in sladkih dobrot, katere je pripravilo TD Ptujska Gora, Društvo žena Tisa, ter domačini. Prav tako ni manjkalo žlahtne vinske kapljice članov DVS Majšperk ter lokalnih vinogradnikov. Na trgu je zadišalo tudi po peki kostanja.
Za uvodni začetek prireditve so poskrbeli naši muzikantje Ivan Kojc, Tadej Korošec in Vlado Jurc, kateri nas že spremljajo vrsto let. Po pozdravnem nagovoru predsednice TD Ptujska Gora Tanje Leskovar je sledil nastop Župnjiskega pevskega zbora Magnifikat pod vodstvom g. Petra Gojkoška s pesmima Dekle mi v ogradi rožce sadi in Micka bi rada Jurka dobila.
Po nastopu zbora je vse navzoče pozdravil predsednik DVS Majšperk g. Zvonko Marčič. Program so nadaljevali učenci 4. razreda podružnične OŠ Ptujska Gora s plesom Ob bistrem potočku je mlin in tako popestrili dogajanje na trgu. Sledil je nagovor ga. županje občine Majšperk dr. Darinke Fakin, katera se je zahvalila vsem organizatorjem ter nam zaželela prijetno druženje še naprej. Po nagovoru je pater Martin Gašparič opravil še blagoslov mladega vina. Za zaključek kulturnega programa pa je na harmoniko zaigral še mlad harmonikaš Matevž Vedlin.
Ob prijetnem druženju obiskovalcev na trgu, mamljivem vonju po pečenem kostanju ter prijetnem poslušanju naših muzikantov se je prireditev nadaljevala pozno v popoldanski čas.
Na koncu še zahvala ga. Veri in g. Branku Sagadin za domače mesnine, Okrepčevalnici Gajser, kmečki pekarni Metličar iz Zgornjih Jablan, mesariji Kokol iz Dolan, ter vsem članicam in članom vseh treh društev ter vsem domačinom za vse dobrote in za pomoč pri prireditvi. Zahvala gre tudi g. Stojanu Kerblerju za fotografiranje in slike ter vsem nastopajočim za popestritev kulturnega programa na letošnjem martinovanju.

Turistično društvo Ptujska Gora
Društvo vinogradnikov in sadjarjev Majšperk
Društvo žena TISA Ptujska Gora

 

 prangerijada2017

V soboto, 24.6.2017 se je Turistično društvo Ptujska Gora udeležilo tardicionalne prangerjade v Brestanici. Vsako leto poteka v drugem prangerskem kraju.K sodelovanju smo povabili Društvo Ustvarjalec iz Majšperka, kateri se je predstavil s kratko srednjeveško igro. Program se je začel ob 10.uri s predstavitvijo vseh sodelujočih prangerskih krajev. Turistično društvo se je predstavilo s stojnico, kjer smo predstavili občino Majšperk ter z degustacijo domačih haloških izdelkov privabljali mimoidoče. Po končanem programu smo si ogledali pranger in grad Rajhenburg.

 20170618 115539

Že dlje časa smo razmišljali o izletu z vlakcem, kar smo končno uresničili v nedeljo, 18.6.2017. Na izlet smo povabili naše člane, podporne člane, njihove sorodnike in prijatelje. Prosta mesta na vlakcu smo hitro zapolnili. Na pot smo krenili v nedeljo točno ob 12.00 iz parkirišča pod romarsko potjo. Na začetku nas je pozdravil naš vodič g. Jože Vovk, Zeleni turizem. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato dobre volje ni manjkalo in smo se napotili dogodivščinam na proti.

 

P6110006

V nedeljo, 11.6.2017 je Turistično društvo Ptujska Gora s pomočjo domačina g. Milana Predikaka organiziralo razstavo starodobnikov na trgu Ptujske Gore. Letos smo razstavo razširili na celotno občino in tudi na ostale. Morda je koga prestrašila vročina. Oldatmerji si začeli prihajti na trg po 7. uri zjutraj. Pripravili smo za vse razstavljalce tudi tablice za vozila. Razstavljena so bila vsa prevozna sredstva od koles, mopedov, motorjev, avtomobilov do traktorjev. Po 10. sveti maši smo začeli s programom. Najprej je navzoče v imenu Turističnega društva pozdravila Anja Predikaka. Vzdušje sta z glasbo popestrila duo Dominik na harmoniki in Filip na kitari. Zbrane je pozdravil tudi grof Alfred iz Štatenberga. P. Roman je blagoslovil vsa vozila za srečno in varno pot. Za vse razstavljalce in mimoidoče smo imeli pripravljeno malico. Kljub vročemu dnevu, smo se vztrajno držali pod lipo. Razstava je trajal vse tja do 17. ure.
Vabljeni naslednje leto, da postavite svojega starodobnika na ogled na trgu.

Turistično društvo Ptujska Gora

 

 P4300104

Ptujska Gora 30.4.2017 je ob postavitvi majskega drevesa spet na nogah do poznih večernih ur.
Vsako leto nas je več, je med vrsticami pozdravnega govora povedala ga. županja dr. Darinka Fakin. Na številčno udeležbo smo kot organizatorji seveda ponosni.
Tradicionalno prireditev postavitev majskega drevesa, kakor tudi priprave mlaja, podiranje, transport, okrasitev, pletenje vencev in priprave za dvig , smo izpeljali z običajno oz. okrepljeno ekipo, sosedov, domačinov, prijateljev in znancev. Na pobudo naših sponzorjev smo vse skupaj popestrili s predpasniki, katerih je na žalost zmanjkalo. Zaradi velikega povpraševanja po le teh, smo jih dodatno naročili, tako da so na voljo v Turističnem društvu Ptujska Gora, če ga seveda še kdo želi. Na začetku programa je nastopila mini godba Pepi Krulet iz Cirkovc, sledil je pozdrav predsednice TD ga. Tanje Leskovar, nato je nastopil moški pevski zbor DPD Svoboda Majšperk, Dominik in Filip duo na harmoniki in kitari in še pevka Ajda Bezjak.