Na Podložah pod Ptujsko Goro se nahajata prazgodovinsko gomilno grobišče iz 7. stoletja p. n. št. in vojaški bunker izpred 2. svetovne vojne.
Prazgodovinske gomile so prvič izkopali leta 1906. Gre za štiri gomile, od katerih je najbolje dokumentirana četrta. V njej so našli kamnito skrinjo, predeljeno v dva prekata, ter ostanke moškega in ženske, zraven pa značilne predmete: dele noše, orodje, opremo za konja in keramično posodje. Iz tega sklepajo, da je grob pripadal predstavniku sloja bojevnikov – konjenikov, visoko postavljenemu na hierarhični lestvici halštatske – staroželeznodobne družbe. Vsi ti predmeti so na ogled v Pokrajinskem muzeju Ptuj.


Območje ptujskega okraja je bilo pred pričetkom 2. svetovne vojne po vojaških obrambnih načrtih vključeno v manevrski prostor 5. jugoslovanske armade. Za obrambo severne meje je starojugoslovanska vojska v letih 1938–1939 na območju Ptujskega polja zgradila več bunkerjev. Bunker na Podložah je del obrambne linije, ki je tekla ob vznožju Haloz.