20170618 115539

Že dlje časa smo razmišljali o izletu z vlakcem, kar smo končno uresničili v nedeljo, 18.6.2017. Na izlet smo povabili naše člane, podporne člane, njihove sorodnike in prijatelje. Prosta mesta na vlakcu smo hitro zapolnili. Na pot smo krenili v nedeljo točno ob 12.00 iz parkirišča pod romarsko potjo. Na začetku nas je pozdravil naš vodič g. Jože Vovk, Zeleni turizem. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato dobre volje ni manjkalo in smo se napotili dogodivščinam na proti.

S hitrostjo 15 km/h smo se odpeljali proti Majšperku. Vsi smo bili navdušeni nad vožnjo, še posebej otroci, zato smo vsakemu pomahali. Naš prvi postanek je bil na Strugu, kjer smo si ogledali Hostel Strug. Tam so nas prisrčno sprejeli in razkazali hostel. Pozdravila nas je tudi lastnica, umetnica in invenstitorka hostla ga. Mizyal Karabiber Nacaroglu iz Turčije. Povedala nam je, da je kupila staro kmetijo z namenom ureditve prostorov za likovno ustvarjanje z otroci in odraslimi. Hostel je bil zgrajen v letih 2011-2013, tudi z namenom da se umetnica vrača v njen ljubi kraj. Po ogledu sob, so nas presenetili z majhno pogostitvijo. Vsi smo bili nad hostlom in okolico navdušeni. Tako, da ga bomo vsekakor turistom priporočali.
Naša naslednja postaja je bil baročni dvorec Štatenberg, kjer nas je sprejel grof Alfred. Že na zunaj smo opazili, da dvorec dobiva novo podobo, po več letih zapuščenosti. Mnogi smo se nostalgično spomnile na sedemdeseta leta, ko je bil dvorec letovišče in so iz celotne Jugoslavije prihajali na dopust. Ob jezeru je bilo kopališče, na žalost ga zdaj ni več. Pravtako so na dvorcu potekala srečanje pisateljev.
Zaradi velikega števila, smo se razdelili v dve skupini. Naši vodički sta nas popeljali po gradu. Že takoj smo opazili, da so sobane na novo opremljene, posebaj gasbena soba. Sobane sta na novo opremila grof Florijan Sušnik in grofica Tanja Šubelj, ki imata z lastnikom Impolom iz Slovenske Bistrice sklenjen dogovor, da smeta uporabljati te prostore. Tudi sedaj so ponovno uredili del dvorca v hostel in prenočišča. Urejena je na novo grajska restavracija, ki lahko sprejme tudi do sto ljudi. V obnovljeni kapelici lahko opravljajo civilno in cerkveno poroko.
Ker nas je čas preganjal, smo se odpravili po poti forma vive Makole skozi center Makole proti vasi Jelovec pri Makolah. Ves čas vožnje smo imeli vodenje g. Jožeta Vovka, ki nam je ob vsaki skulpturi povedal kdaj je nastala, kaj predstavlja in seveda kdo jo je ustvaril.
Na ekološki kmetiji Vovk so nas najprej postregli z bogračom in pijačo. Nato smo si ogledali permakulturni vrt – visoke grede, gomilaste grede in pastirski stan, to je hiška katera stoji na devetih lesenih stebrih in je zgrajena iz treh naravnih lokalnih materialov, les, slama, ilovica.
Da bi bilo počutje še lepše, smo imeli na kmetiji še degustacijo domačih zeliščnih likerjev.
Ko smo se vračali proti domu, smo si še ogledali rudnik črnega premoga Šega in v neposredni bližini še vhod v kraško jamo Belojačo.
Po poti proti Ptujski Gori, smo se vsi navdušeni nad lepoto in nepoznavanjem bližnjih krajev, še ustavili v Pečkeh in se osvežili s sladoledom in pijačo.
Še prehitro smo prispeli na Ptujsko Goro, kjer smo se popeljali preko trga Ptujske Gore na romarsko parkirišče.
Vsi navdušeni, smo si obljubili, da se naslednje leto spet skupaj popeljemo kam drugam.
Res smo lahko srečni, da živimo na tako lepem koncu Slovenije in na dopust ne rabimo odpotovati v tujino, ampak se prepustiti domišljiji in raziščimo svojo okolici z vsemi lepotami.

Turistično društvo Ptujska Gora
Anja in Dragica