79813798 10157570098402211 6645464874031775744 o

V mesecu novembru smo zaradi velikega povpraševanja izvedli kar dva vinska večera, in sicer z Vinogradništvo Gorjup. Mlada in zagnana, z veliko ljubezni do vina, to sta Sabina in Nejc, ki sta mestni beton zamenjala za zelene gričevnate Haloze. Polna znanja in energije ustvarjata vina vrhunske kvalitete, za njuno delo pa sta prejela že številne nagrade tako doma kot tudi v tujini. Zahvaljujemo se vsem, ki so se udeležili vinskih večerov in s tem podprli mlada vinogradnika ter seveda tudi naše društvo, ki se vsak mesec trudi, da dogodkov na Ptujski Gori ne zmanjka. Najlepša hvala tudi Vinogradništvu Gorjup za lep večer v prijetni družbi. Upamo, da ste uživali in se vidimo na prihodnjih dogodkih.

73064785 10157462121437211 8318711118109343744 o

V petek 25.20.3019 smo se v TIC Ptujska Gora družili na prvem vinskem večeru, kjer smo predstavili Vina Kobal (Kobal Wines). Težko bi rekli, da je šlo za predavanje o vinu ali degustacijo, saj je bilo veliko več. Gospod Andrej Sajko, naš rojak, nas je v zgodbah popeljal po čudovitih Halozah, ki smo jih lahko začutili v vinu. Vino ni samo pijača, to so spomini, občutki in okusi, ki si jih za vedno zapomnimo. Gospod Andrej Sajko, hvala vam za vašo ljubezen do domačega kraja, do Haloz in vina. Hvala vam za čudovito druženje, da ste si utrgali nekaj trenutkov in jih preživeli z nami. In nazadnje, hvala vam, da ste človek dobrega srca in iskrenih besed.

 

V sredo, 21. 9. 2019, smo tudi na Ptujski Gori pri Starotrški hiši postavili klopotec. Zbrali smo se na povabilo Društva žena Tisa, Turističnega društva Ptujska Gora, Društva vinogradnikov in sadjarjev Majšperk ter Občine Majšperk.

Županja dr. Darinka Fakin je vse zbrane prijazno pozdravila, za njo pa je besedo dobila Anica Tominc, predsednica Društva žena Tisa. Povedala je, da je že kar nekaj časa razmišljala, da bi se na zeliščni vrt ob Starotrški hiši podal tudi klopotec, ki bi pred škorci varoval potomko Stare trte z Lenta. Izdelovalca klopotca je našla kar v domači hiši – izdelal ga je namreč njen mož Ciril Tominc. Klopotec na Gori je haloški – s šestimi vetrnicami, kostanjevim repom (za razliko od klopotca v Slovenskih goricah, ki ima le štiri vetrnice, rep pa je velikokrat narejen iz brezovih vej). Nekatere klopotce so včasih krasile lesene figure, ki so se vrtele v vetru. Po postavljanju klopotca (okrog 15. avgusta) se ni smelo zobati grozdja, zato otrokom niso pustili v vinograd, kokoši pa so zaprli v kurnik, da ne bi bile v »skušnjavi«. Izvedeli smo tudi, da so klopotce prvič omenjali konec 18. stoletja; o njem pa je pisal celo general Maister.

Po kratki predstavitvi klopotca so ženske poprijele za delo in same postavile klopotec (ob rahli pomoči skrbnika trte Rada Rodoška). Seveda ni šlo brez humorističnih komentarjev ob strani stoječih moških. A ženske so dokazale, da so kos izzivu, in klopotec složno postavile. Sledilo je veselo druženje ob jedači in pijači ter zvokih melodij; za glasbo je poskrbel Ljubo Žafran, za jedačo in pijačo pa Društvo žena Tisa, Turistično društvo Ptujska Gora, iz občinske kleti pa je bilo na voljo tudi nekaj pridelka modre kavčine, ki smo jo trgali jeseni 2018.

Barbara Rodošek

ptg klopotec 071

vnebovzetje14 034

Praznovanje Marijinega vnebovzetja 15. avgusta je največje romarsko dogajanje na Ptujski Gori v celem letu. Takrat se zbere na Ptujski Gori velika množica romarjev in obiskovalcev iz Štajerskega konca in drugod iz Slovenije.

Praznovanje se prične že na predvečer praznika - 14. avgusta, na god sv. Maksimilijana Kolbeja s sveto mašo ob 20. uri, ki jo je ob somaševanju vodil mariborski nadškof in metropolit mons. Alojzij Cvikl. Po maši je bila procesija z lučkami in nočno bedenje z mašo ob polnoči.

Na sam praznik v četrtek, 15. avgusta je bila slovesna sveta maša s posvetitevijo slovenskega naroda Mariji ob 10. uri, ki jo je ob somaševanju vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Lepo vreme je letos privabilo več tisoč romarjev in obiskovalcev, ki so napolnili cerkev in okolico. Ker za vse ni bilo prostora v cerkvi , so lahko svete maše spremljali po zvočnikih.

Na to praznovanje se pripravi tudi TD Ptujska Gora z organizacijo postavitve stojnic in s prodajo spominkov ter drugih predmetov. Letos so obiskovalcem ponudili tudi degustacijo izbranih vrhunskih vin Haloških vinarjev, katera vina je mogoče kupiti v novi vinoteki.

Dogajanje si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Predvečer praznika 14. avgusta

Dogajanje na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta

V petek, 24. 5. 2019, ob 16. uri se je zgodil težko pričakovan dan, ko smo skupaj z občino Majšperk pripravili otvoritev vinoteke, prenovljenih prostorov na Ptujski Gori ter razstave fotografij Stojana Kerblerja. Končno nam je tudi vreme služilo, tako da se je na trgu zbralo kar nekaj domačinov in ostalih obiskovalcev. Z nami so bili tudi župani haloških občin, župan občine Žetale Anton Butolen, župan občine Makole Franc Majcen in županja občine Cirkulane Antonija Žumbar. Otvoritev so popestrili moški pevski zbor DPD Svoboda Majšperk, otroški pevski zbor OŠ Ptujska Gora, pevka Ajda Bezjak in harmonikar Matevž Vedlin. Svoje govore so pripravili županja dr. Darinka Fakin, predsednik Vinarske zadruge Haloze Jože Šmigoc in predsednica Turističnega društva Ptujska Gora Tanja Leskovar. Za blagoslov je poskrbel p. Martin Gašparič, za kar se mu zahvaljujemo. Člani, ki bodo skrbeli za vinoteko in kasnejše degustacije, so nosili posebej za to priložnost izdelane črne predpasnike, ki jih je naredila ga. Bernarda Žnidar, za kar smo ji zelo hvaležni. Nismo pa pozabili na vse najmlajše obiskovalce, saj smo pripravili tudi pobarvanke z motivom Ptujske Gore in grozdja. Za narisane pobarvanke se zahvaljujemo Milanu Predikaku. Za pogostitev je poskrbela Gostilna Dolinca, za domače gibanice pa Okrepčevalnica pri babici Bredi. Na trgu so se nam predstavili vinarji, katerih vina lahko najdemo v naši vinoteki. Z nami so bili Vina Zavec, Vinogradništvo Gorjup, Vina Jus, Vinogradništvo Cestnik - Vaupotič, Vinogradništvo Plajnšek, Gold vino, Vinarstvo Šmigoc, Vina Kobal in Vina Kramer. Vabljeni v našo vinoteko na kozarček ali pa kar steklenico dobrega vina.

                                                                           V imenu UO TD Ptujska Gora Anja Predikaka

Fotogalerija:

vinoteka 2019 022