slov oktet ptg

Ko je 26. decembra 2006 na zemljo padla noč, so se v cerkvi Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori začele dogajati čudovite stvari. Na četrtem božično-novoletnem koncertu smo poslušali Slovenski oktet, ki je z izborom božičnih pesmi ustvaril prav magično vzdušje. O pevcih smo lahko slišali: Slovenski oktet prepeva od leta 1951 dalje. Njegovo poslanstvo je ohranjanje slovenske pesmi in vzdrževanje pevske tradicije na najvišji možni ravni. Poleg številnih gostovanj po vsem svetu je za njimi tudi zavidljivo število gramofonskih in laserskih plošč ter kar nekaj televizijskih oddaj in filmov. So prejemniki najvišjih državnih nagrad, med njimi Prešernove nagrade ter Zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije. Sedanja zasedba od leta 2000 deluje pod umetniškim vodstvom dr. Mirka Cudermana.

Na koncertu smo lahko slišali številne pesmi iz slovenske zakladnice, od zelo znanih (železnorepertoarskih) Glej zvezdice božje, Hitite kristjani, Božji nam je rojen sin, Rajske strune do manjkrat slišanih Noč božična, Blažena noč, Raduj človek moj ter nekaterih drugih. Zadnji del koncerta je bil posvečen tujim, pretežno angleškim božičnim pesmim. Spremljala jih je pianistka Urška Vidic. Pesem je pod mogočnimi gotskimi oboki nežno zazvenela ter ogrela vsa srca. Pevci Slovenskega okteta so zagotovo ustvarili lep večer in podaljšali praznično vzdušje.

Ob tej priložnosti naj se v imenu Turističnega društva Ptujska Gora zahvalim donatorjem, ki so pomagali pri organizaciji koncerta. To so Terme Ptuj, Franc Mlakar, Tatjana Vele, Avtoprevozništvo Jože Žolger, Veterinarska ambulanta Stanko Hernja ter gostilna Dolinca.

Avtorica prispevka:
Barbara Rodošek

 

TD Ptujska Gora je na občnem zboru določilo datum strokovne ekskurzije. Tako smo se 1. aprila zbrali pri transformatorju in ob pol šestih zjutraj zapustili Ptujsko Goro. Povabilu se je odzvalo veliko naših članov in nekaj nečlanov.
Prva postaja je bil frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici, znan po grobnici Bourbonov. Ogledali smo si samostan, cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji in grobnice. Pot smo nadaljevali skozi Novo Gorico in Solkan na Sveto Goro. Tu in tam je komu zastal dih, ko smo se skozi zavite ovinke prebijali na višino 681 m. Prijazen p. Ambrož nam je na zanimiv in zabaven način predstavil znamenito božjepotno cerkev. Priznati moram, da nas je nasmejal. Po odmoru za kavo smo se zapeljali do Štanjela, kjer nam je lokalni vodnik predstavil kraj, grad Štanjel, galerijo Lojzeta Spacala, župnijsko cerkev sv. Danijela, kraško hišo, Kaldijski stolp in Ferrarijev vrt. Zanimivo je bilo videti (in si težko predstavljati), kako na tesnem so nekoč živeli. Nekateri še danes. Nato smo si v Tomaju, rojstnem kraju Srečka Kosovela, na turistični kmetiji Škerljevih, privoščili pravo kraško kosilo. Za konec dneva smo obiskali še klet Vina Kras Sežana, kjer so nas popeljali po kleti in nam v krasni degustacijski kleti predstavili kraška vina. Pot proti domu smo si krajšali z dobro voljo in veselo pesmijo.
Gospe Sonji Krajnc, direktorici Ptujskih vedut, se zahvaljujem za pester program, ki ga je z znanjem in profesionalnostjo spremenila v poučen in zanimiv dan! Prav tako hvala gospodu Ivanu za varno vožnjo! In nenazadnje, hvala vsem udeležencem ekskurzije za točnost in strpnost, kar je pripomoglo k izvedbi zastavljenega programa.