TD Ptujska Gora je na občnem zboru določilo datum strokovne ekskurzije. Tako smo se 1. aprila zbrali pri transformatorju in ob pol šestih zjutraj zapustili Ptujsko Goro. Povabilu se je odzvalo veliko naših članov in nekaj nečlanov.
Prva postaja je bil frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici, znan po grobnici Bourbonov. Ogledali smo si samostan, cerkev Gospodovega oznanjenja Mariji in grobnice. Pot smo nadaljevali skozi Novo Gorico in Solkan na Sveto Goro. Tu in tam je komu zastal dih, ko smo se skozi zavite ovinke prebijali na višino 681 m. Prijazen p. Ambrož nam je na zanimiv in zabaven način predstavil znamenito božjepotno cerkev. Priznati moram, da nas je nasmejal. Po odmoru za kavo smo se zapeljali do Štanjela, kjer nam je lokalni vodnik predstavil kraj, grad Štanjel, galerijo Lojzeta Spacala, župnijsko cerkev sv. Danijela, kraško hišo, Kaldijski stolp in Ferrarijev vrt. Zanimivo je bilo videti (in si težko predstavljati), kako na tesnem so nekoč živeli. Nekateri še danes. Nato smo si v Tomaju, rojstnem kraju Srečka Kosovela, na turistični kmetiji Škerljevih, privoščili pravo kraško kosilo. Za konec dneva smo obiskali še klet Vina Kras Sežana, kjer so nas popeljali po kleti in nam v krasni degustacijski kleti predstavili kraška vina. Pot proti domu smo si krajšali z dobro voljo in veselo pesmijo.
Gospe Sonji Krajnc, direktorici Ptujskih vedut, se zahvaljujem za pester program, ki ga je z znanjem in profesionalnostjo spremenila v poučen in zanimiv dan! Prav tako hvala gospodu Ivanu za varno vožnjo! In nenazadnje, hvala vsem udeležencem ekskurzije za točnost in strpnost, kar je pripomoglo k izvedbi zastavljenega programa.