prangerijada2022 057

V soboto, 18. junija 2022, se je obetal krasen dan. Na Ptujski Gori so se že zjutraj začeli zbirati predstavniki krajev, katerih središče je (bil) pranger oz. sramotilni steber. Letos je bila namreč Gora na vrsti, da gosti vseslovensko srečanje prangerskih krajev. Naš pranger je sicer iz leta 1855, je pa kopija tistega iz 15. stoletja. V 15. stoletju je namreč Ptujska Gora postala trg z lastnim sodstvom in tržnimi pravicami. Sejmi oz. tržni dnevi so potekali tedensko ali pa so bili vezani na romanja – in teh ni bilo malo, pravijo zgodovinski viri. Sodnik pri nas je imel enaka pooblastila kot povsod drugje, ena od kazni pa je bila tudi ta, da so človeka priklenili na pranger in potem so si lahko vsi ostali dali »duška« ter ga sramotili.

 
Organizator srečanja je bilo Turistično društvo Ptujska Gora. Da je srečanje potekalo tako, kot je treba, so k sodelovanju povabili še Umetniško društvo Ustvarjalec, Društvo žena Tisa, Društvo upokojencev Ptujska Gora in seveda Prostovoljno gasilsko društvo Ptujska Gora ter Občino Majšperk.
Ker je Prangerjada priložnost, da se predstavi tudi občina kot celota, so na stojnicah svoje delo predstavili tudi člani Čebelarskega društva Majšperk, članice Ustvarjalne klepetalnice in učenci OŠ Majšperk. Predstavila sta se tudi Jerica Krošl s predenjem na kolovratu in Milan Predikaka, ki je prikazal kovaško znanje.

Srečanje smo začeli s slovesno povorko vseh sodelujočih, ki jo je vodil Rajko Jurgec – Bertold Draneški s svojo gardo. Za njim pa so se zvrstili člani majšperškega Umetniškega društva Ustvarjalec, ki so kasneje prikazali prizor sojenja na trgu, ter vsa druga sodelujoča društva: TD Pilštajn, TD Rečica ob Savinji, Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, TD Radovljica, TD Negova – Spodnji Ivanjci, TD Podsreda, KŠD Predgrad in KD Stari trg ob Kolpi, TD Motnik, za konec pa še vitezi Šaleške doline.Vse zbrane sta pozdravili županja dr. Darinka Fakin in predsednica domačega turističnega društva, nato pa so nam zapele Uriele. Vsako od prisotnih društev je predstavilo svoj kraj. Na stojnicah so imeli kar nekaj propagandnega gradiva, ki je vabilo, da te kraje tudi obiščemo, in pa kaj za pod zob. Nekateri od sodelujočih so zaigrali krajši prizor o tem, kako je potekalo sojenje v srednjem veku pri njih. Prav vsako društvo pa je z veseljem razložilo, zakaj se splača obiskati prav njihov kraj, kaj je pri njih posebnega itd. Kljub temu da nas je sonce kar lepo grelo, smo predstavili vse kraje, za konec pa bili priča pravemu viteškemu dvoboju, ko sta dva šaleška viteza prekrižala svoje meča v borbi za roko milostne gospe. Uradni del programa so sklenili Tamburaški orkester Majšperk in Uriele s kratkim koncertom. Še prej pa so nam dan polepšali tudi člani otroške folklorne skupine OŠ Majšperk z inštrumentalisti.


Dogajanje na trgu pa ni bilo edino, kar je potekalo tisto soboto. Člani turističnega društva so poskrbeli za vodenje po celi vasi s turističnim vlakcem, v Starotrški hiši so člani DŽ Tisa pekle ocvirkovke in ponujale osvežilne pijače, na igrišču ob šoli so se mladi in malo manj mladi lahko pomerili v streljanju z lokom in samostrelom, potekala je delavnica tradicionalnih igrač, na igrišču ob gasilskem domu se je kegljalo, gasilci so kuhali svoje tradicionalne jedi na srečanju pobratenih društev … cela vas je imela neke vrste dan odprtih vrat. Za vsakim vogalom se je kaj dogajalo. Vas se je za en dan preselila v srednji vek. Bilo je lepo.Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da je dan lepo potekal; hvala vsem društvom za sodelovanje, Občini Majšperk za pomoč pri realizaciji projekta; hvala tudi vsem, ki ste se odzvali na povabilo in prišli pogledat, kako zgleda prangerski dan na Gori.


Barbara Rodošek
Foto: Benjamin Verdenik

 

279210737 10159692034787211 438973145303262777 n

Na Ptujski Gori že skoraj 300 let stoji hiška z zanimivo zunanjostjo, ki pritegne marsikateri pogled mimoidočih. Skozi njeno zgodovino je bilo v njej nastanjenih veliko različnih prebivalcev, od leta 2012 pa je bila prenovljena v muzej, ki z raznoliko opremo v notranjosti ponazarja življenje, kot so ga poznali v Halozah nekoč. Člani Turističnega društva Ptujska Gora smo se po letu 2019 ponovno odločili za dan odprtih vrat, saj je bil že prvič obisk izjemno dober, ljudje pa veseli, da so imeli možnost videti notranjost hiše.
Letos smo vrata starotrške hiše odprli v nedeljo, 24. 4. 2022, ko smo od 9. do 19. ure obiskovalcem predstavljali zgodovino starotrške hiše in notranjo opremo ter se družili ob domačih jedeh. Ker je bil dan odprtih vrat en teden po veliki noči, smo pripravili okusne velikonočne jedi, med njimi ni manjkalo kruhkov s šunko, jajci in hrenom, za sladokusce pa smo spekli potico in druge odlične dobrote. V hiši se je cel dan kurilo v krušni peči, tako so imeli obiskovalci možnost videti, kako so greli hiše v preteklosti, nam pa je bilo prijetno toplo. Nekatere predmete smo razstavili samo za namen dneva odprtih vrat, saj so nam jih posodile okoliške družine, tako je bilo zanimivo tudi obiskovalcem, ki so obiskali hišo že kdaj prej. Najbolj so uživali otroci, ki takšnih predmetov ne poznajo več in je takšen dan odlična priložnost, da se spoznajo s takratnim načinom življenja.
Namen dneva odprtih vrat je, da v starotrško hišo vnesemo nekaj življenja, saj ne želimo, da je samo muzej, v katerem se hranijo starine. Želimo si, da hiška zaživi med prebivalci, da je pogosto obiskana in postane mesto druženja. Po teh težkih koronskih časih smo vsi nekako pogrešali druženje, pogovore in smejanje, ki ga na dnevu odprtih vrat ni manjkalo. Turistično društvo se bo še naprej trudilo, da bo prirejalo v starotrški hiši številne dogodke, saj si želimo, da bi čim več ljudi, tako domačinov, kot tudi obiskovalcev od drugod, videlo notranjost hiše in spoznalo življenje nekoč.
Na koncu lahko rečemo le, da je dan odprtih vrat uspel in smo uresničili njegov namen. Seveda pa ne moremo mimo zahvale vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji. Zahvaljujemo se Društvu žena Tisa, še posebej družini Rodošek, ki nam vedno priskoči na pomoč. Posebna zahvala gre tudi fotografu Stanku Kozelu, ki nam je pomagal ovekovečiti ta lep dan, ter vsem, ki so nam pomagali pripraviti številne domače dobrote ali kakorkoli drugače prispevali, da nam je uspelo pripraviti dan odprtih vrat. Najlepše pa se zahvaljujemo vsem obiskovalcem in jih z veseljem pričakujemo tudi na vseh naših prihodnjih dogodkih.