Članice Društva žena Tisa so v galeriji na trgu Ptujske Gore pripravile velikončno razstavo, ki je na ogled od 15. do 24. marca 2008. Na razstavi so prikazale svoje izdelke: velikonočne pisanke, voščilnice, vezene in kvačkane prtičke, velikonočne jedi in druge izdelke, ki so povezani z velikonočnim časom. Razstavo so si ogledali domačini, romarji in izletniki, ki v velikem številu prihajajo na Ptujsko Goro.

img 3181

 

V sredo, 10. 12. 2008, so se na trgu okrog 16. ure pričeli zbirati učenci OŠ Ptujska Gora s svojimi starši, bratci in sestricami. Drevesce je že stalo, prav tako so na njem utripale lučke. Ernest in Marjana sta pripravljala okusen jabolčni čaj, pridne članice Društva žena Tisa pa so prinesle raznoliko pecivo, s katerim smo se z užitkom sladkali. Dež je pojenjal in prijeten dogodek se je nadaljeval s petjem božičnih pesmi "gorskih" otrok. Nato so učiteljice prinesle okraske, izdelane na šoli. Kako lepo je videti nasmejane otroške obraze, ki z okraskom v roki hitijo pod smrekico, stopijo na prstke in iščejo najvišjo vejo, kamor ga bodo obesili, v naslednjem trenutku pa s pogledom iščejo učiteljico in novo mojstrovino. Najmlajši so peli, se lovili in pozibavali ob zvokih božičnih pesmi, mi pa smo sproščeno klepetali in ob tem nakupili tudi kar nekaj voščilnic, ki so jih izdelali učenci OŠ Majšperk s podružnicama. Zelo veseli smo bili obiska gospe županje, dr. Darinke Fakin, ki je prav tako okrasila našo smrekico.

Zahvalila bi se vsem sodelujočim, predvsem Jelki Trafela in učiteljicam OŠ Ptujska Gora, ki so pripravile okraske in naučile otroke peti te krasne pesmi. Društvu žena Tisa s Ptujske Gore pa iskrena hvala za vse sladke dobrote, ki so se čudovito podale k jabolčnemu čaju.
Dodala bi, da smo tudi letos namesto pošiljanja voščilnic poslovnim partnerjem in društvom namenili ta denar OŠ Ptujska Gora za izdelavo okraskov.

Vilma Angel

 

 

Tudi letos smo združili moči člani Turističnega društva Ptujska Gora in Folklornega društva Rožmarin Dolena. Med 21. in 24. avgustom smo v naš konec z raznolikimi prireditvami privabili okrog 250 ljubiteljev ljudskega petja, modernejših ritmov, folklore, gledališča na prostem oziroma tudi tiste, ki se radi spominjajo časa naših dedkov in babic ter seveda kulinarike tistih dni. Žal nam vreme to poletje ni bilo najbolj naklonjeno. Tako sta nam toča na veliki šmaren in neurje teden dni kasneje precej zmanjšala obisk prireditev.

Četrtek, 21. 8. 2008 – večer ljudskega petja

nastop image11 nastop image12

nastop image13 nastop image14

 

III. Rožmarin Fest se je pričel s četrtkovim večerom ljudskega petja, ki so ga pripravile ljudske pevke s Ptujske Gore. Medse so povabile Pet navadnih in Prešmentane falote iz Stoperc. Sledila je otvoritev razstave Društva žena Tisa z naslovom Življenje v Halozah nekdaj, na kateri so bili na ogled "stari" kolovrati, šivalni stroj, likalniki, lončena posoda ter nekaj dobrot, ki jih pečemo še danes. Lahko smo jih tudi pokusili. Razstava je bila na ogled do nedelje. Petkov večer je bil v znamenju popularne slovenske skupine Katalena, ki je slovensko tradicionalno glasbo "preoblekla" v unikaten postfolk rock stil. Skupina je zelo uspešna, precej nastopa tudi izven naših meja. Doslej so izdali 4 zgoščenke: (Z)godbe (2002), Babje leto (2004), Kmečka ohcet (2006) ter najnovejšo Cvik cvak! (2008). Ambient je s čudovitim ozadjem, gotsko lepotico ter z odlično glasbeno zasedbo in glasom Vesne Zornik navdušil obiskovalce. Mene osebno je presenetila njihova odprtost in preprostost ter aranžmaji njihovih pesmi, saj sem bila tokrat prvič na njihovem koncertu. Sobota nam je pobrala največ energije.

Petek, 22. 8. 2008 – nastop skupine Katalena

katalena image3  katalena image4

 

Lokacijo večera folklore smo namreč zaradi slabe vremenske napovedi morali prestaviti v večnamensko športno dvorano OŠ Majšperk. Ravno pred pričetkom je divjalo neurje, ki je marsikomu preprečilo obisk III. mednarodnega festivala folklore. Nastopilo je približno 150 nastopajočih iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Zaplesali so: FD Rožmarin Dolena, Kulturno-umetniško društvo Beltinci, Varaždinski folklorni ansambl (CRO), Folklorna skupina Bakony (H) (izg. Bakonj) ter FD Črešnjevec. Zaigrali so tudi Tamburaši iz Cirkulan, zapeli pa ljudski pevci FD Rožmarin Dolena. Večer smo zaključili s skupno pesmijo. V nedeljo so nas v sončnem popoldnevu z delom gledališke igre "Vaja zbora" zabavali člani dramske sekcije DPD Svoboda Majšperk. Obiskovalcem je bila predstava zelo všeč, a je bila žal zaradi odsotnosti enega člana ansambla veliko krajša. Morda pa bo drugo leto lahko na trgu uprizorjena kakšna nova igra, saj trg kar kliče po podobnih dogodkih.

Sobota, 23. 8. 2008 – festival folklore

rzmf image5 rzmf image7

rzmf image8 rzmf image10

 

Za sodelovanje pri projektu III. Rožmarin Fest 2008 se v imenu obeh organizatorjev zahvaljujem vsem sodelujočim društvom, nastopajočim, Občini Majšperk, Občini Videm, patrom božjepotne in romarske cerkve na Ptujski Gori, OŠ Majšperk ter vsem sponzorjem in donatorjem: Slovenska turistična organizacija, Občina Majšperk, Občina Videm, romarska in božjepotna cerkev Marije Zavetnice s plaščem na Ptujski Gori, Terme Ptuj d.o.o., Franc Mlakar, Cestno podjetje Ptuj, Radio-Tednik Ptuj, Albin Promotion d.o.o., Sip tv Dornava, Tatjana Vele s.p., Zdenko Vele s.p., Avtoprevozništvo Jožef Žolger s.p., Gastro, Marjan Skok s.p., Megamarketing, Luka Huzjan s.p., Tenzor, podjetje za varovanje premoženja, storitve in trgovino d.o.o., Tiskarna Ekart design d.o.o., Rekreacijski center Dravinja, Edi Zaranšek s.p., Petre d.o.o. iz Žalca, Gostilna Pri kostanju, Jakob Svenšek s.p., Big Bang Ptuj, PGD Sela in PGD Ptujska Gora, OŠ Majšperk ter Bran prevozi, Branko Jelen s.p. Majšperk.

Nedelja, 24. 8. 2008 – gledališka igra "Vaja zbora" DPD Svoboda Majšperk

igra image6 igra image15

 

Dovolite mi, da se posebej zahvalim idejni vodji Rožmarin Festa, Maji Glaser, za pripravo programa in povezovanje prireditev. Prav tako hvala Zlatki Lampret za (tudi plesno) sodelovanje na večeru folklore ter tistim članom TD Ptujska Gora in FD Rožmarin Dolena, ki so pomagali izpeljati štiridnevno dogajanje.

Letošnji Rožmarin Fest se je končal v rdečih številkah, a v obeh društvih verjamemo, da bo naslednje leto uspešnejše in vsebinsko bogatejše. Želimo ga razširiti na več občin in jih pritegniti k sodelovanju pri projektu. Vabljeni torej na IV. Rožmarin Fest!