Trg na Ptujski Gori se je v soboto, 19. junija, spremenil v srednjeveško tržnico s srednjeveškimi plesi, sojenji ob sramotilnem kamnu (prangerju) ter približno 200 udeleženci 13. Prangerijade, oblečenimi v srednjeveška oblačila.

Program sta duhovito povezovala Zlatka Lampret in Rado Škrjanec. Zagotovo je bila to pika na i uspešne prireditve. Pohvale so prišle tudi iz ust naših gostujočih društev. Še enkrat iskrena hvala obema!

Ob 9. uri smo odprli srednjeveško tržnico, nakar je moderatorski par predstavil Ptujsko Goro in Prangerijado. Besedo smo prepustili predsednici TD Podsreda, ki je bila gostiteljica prireditve lani. Nato je navzoče pozdravila predsednica TD Ptujska Gora, Vilma Angel, prijazno dobrodošlico gostom pa je zaželela županja Občine Majšperk, dr. Darinka Fakin.

Kot prvi so se nam predstavili plesalci KUD Galiarda iz Celja, ki so pod vodstvom gospe Milanke Kralj srednjeveške plese zaplesali še enkrat. Gostom iz KŠD Predgrad se je malce mudilo, tako da so nastopili prej. Predstavili so se s krajšim sojenjem ob prangerju z naslovom »Pri sramotnemu kamenu«. Tudi TD Lemberg je svoj kraj predstavilo s svojimi besedami. Po še enem plesnem vložku KUD Galiarda smo mikrofone prepustili TD Negova – Sp. Ivanjci, ki so nas nasmejali s krajšim prikazom »Življenje na gradu – kurja svaja«. TD Ptuj je k sodelovanju povabilo Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj, ki nam je veliko pomagalo pri organizaciji prireditve, ter g. Vegana, princa karnevala, ki je s svojo druščino poskrbel, da smo se spet malce nasmejali. Kot zadnji so se nam predstavili domačini – Umetniško društvo Ustvarjalec Majšperk s prikazom »Kazen na oslu«. Po odzivu sodeč, je bilo zelo všeč tudi občinstvu. Na naše predstavnike smo res lahko ponosni, saj si vsako leto zamislijo kaj novega.

Med dogajanjem je bilo na stojnicah moč pokusiti in kupiti veliko kulinaričnih dobrot, keramiko, zelišča, usnjene mošnjičke, škornje, srednjeveški pisar vam je napisal ime s črnilom … Pripravili smo tudi dve delavnici za otroke, na katerih so izdelali svoj meč in ščit ter ju lepo poslikali. Nato so spoznavali tehnike mečevanja.

13. Prangerijada ne bi bila tako uspešna brez številnih prostovoljcev znotraj posameznih društev in obrtnikov na stojnicah, ki so se odzvali našemu povabilu:

KUD Galiarda, KŠD Predgrad, Društvo kmečkih žena Krško, TD Lemberg, TD Negova – Sp. Ivanjci, TD Brestanica, TD Podsreda, TD Pilštanj, TD Ptuj, Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj, princ Vegan, Umetniško društvo Ustvarjalec Majšperk, Društvo žena Tisa, TD Rečica ob Savinji, Stane Osolnik (pisar), Martina Ajster (delavnice za otroke), Erna in Bojan Korošec (statve, kolovrat, izdelki iz volne), Janez Bojc s.p. (lončarstvo), Janez Rozman (usnjeni mošnjički, obutev).

Iskrena hvala tudi Albin Promotion d.o.o. (ozvočenje), PGD Ptujska Gora, samostanu Matere Božje na Ptujski Gori, sponzorjem ter predvsem Občini Majšperk za vso podporo in pomoč.

Žal se vsa TD niso mogla udeležiti prireditve, saj so imela gostovanja drugje oz. svoje prireditve. Vendarle bi se želela zahvaliti tudi njim – TD Piran (ustanovili so čisto novo TD, a so imeli ta dan svojo prvo prireditev), TD Motnik, TD Radovljica.

TD Ptujska Gora je v čast prireditve izdala razglednico sramotilnega kamna. Fotografijo je prispeval gospod Stojan Kerbler.

Naslednje leto prireditev gosti TD Radovljica.

 

 

 

Letos smo združili moči in finančna sredstva Folklorno društvo Rožmarin Dolena, Folklorna skupina KD Cirkulane in Turistično društvo Ptujska Gora. Festival smo prestavili na začetek poletja, in sicer od 6. do 12. junija. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj smo imeli vse dni lepo vreme, tako da so se lahko prireditve po dveh letih odvijale na prostem – na čudovitem trgu pod baziliko (izjema je bila gledališka predstava, ki smo jo zaradi tehničnih zahtev prestavili v dvorano TVI Albin Promotion v Majšperku).

V nedeljo, 6. junija, so se nam na trgu Ptujske Gore predstavili ljudski pevci FD Rožmarin Dolena, ljudske pevke Taščice iz Rač ter ljudske pevke s Ptujske Gore. Popoldne smo v goste povabili Dramsko sekcijo KD Cirkulane s predstavo »Anica«, katere življenjsko zgodbo je izvrstno predstavila Anica Černivec. Dogajanje se je nadaljevalo s koncertom mlade zagorske skupine »Strmosi Cerje Jesensko« iz sosednje Hrvaške, ki so navdušili sicer maloštevilno publiko. Verjamem, da so marsikoga med koncertom zasrbele pete. Fantje so tudi pogosto v naših koncih, saj so doma nedaleč stran. Istočasno je v dvorani v Trnovski vasi potekal koncert otroških folklornih skupin, na katerem so se predstavili tudi naši gostje iz Srbije.

V soboto dopoldne je nekaj parov FS zaplesalo na Vrazovem trgu ter pred mestno hišo na Ptuju. Mimoidoči so bili navdušeni. Večer pa je bil v znamenju gostujočih folklornih skupin iz Hrvaške, Srbije ter Slovenije. Tako so na odru zaplesali člani Folklornega ansambla Branko Radičević iz Sremske Mitrovice, Kulturno umjetničko društvo dr. Vinko Žganec Vratašinec, KPD Stoperce, Folklorna skupina KD Cirkulane ter otroška in odrasla folklorna skupina FD Rožmarin Dolena. Koreografije so bile res čudovite, prav tako oblačila nastopajočih. Malce nagajivo je potekalo povezovanje programa, saj sta naši dami, Zlatka Lampret in Maja Glaser, medse povabili Bojana Glaserja, kostumografa FD Rožmarin Dolena in FS KD Cirkulan. Priznati moram, da mi je bil ta trio zelo všeč.

Maja Glaser, idejna vodja festivala, moderatorka nekaterih prireditev ter predvsem koreografinja vseh treh slovenskih nastopajočih odraslih folklornih skupin, je bila tudi tokrat gonilna sila festivala. Ko smo bili že čisto na tleh, je vztrajala in v nas vzpodbudila željo po dokončanju zastavljenega cilja. Kljub visokim stroškom nam je skupaj uspelo izpeljati že 5. mednarodni festival folklore na Ptujski Gori. Srbski gostje so nas zapustili s prijetnimi spomini in z zagotovilom, da je bilo to najbolje organizirano gostovanje, kar so jih doživeli. To je za nas izjemno pomembna pohvala. Smo pa žalostni, ker festivala v domačem okolju nismo sprejeli za svojega. Ali se bomo odločili za še en poskus, vam težko obljubimo, zato vas zdaj še ne bomo povabili na 6. Rožmarin Fest.

Folklorno društvo Rožmarin Dolena, Folklorna skupina KD Cirkulane ter Turistično društvo Ptujska Gora se za sodelovanje pri projektu Rožmarin Fest 2010 zahvaljujemo vsem sodelujočim društvom in posameznikom, Občini Majšperk, Občini Videm, Občini Cirkulane, minoritskemu samostanu Matere Božje na Ptujski Gori, OŠ Ptujska Gora ter vsem sponzorjem in donatorjem.

Vilma Angel
TD Ptujska Gora