Trg na Ptujski Gori se je v soboto, 19. junija, spremenil v srednjeveško tržnico s srednjeveškimi plesi, sojenji ob sramotilnem kamnu (prangerju) ter približno 200 udeleženci 13. Prangerijade, oblečenimi v srednjeveška oblačila.

Program sta duhovito povezovala Zlatka Lampret in Rado Škrjanec. Zagotovo je bila to pika na i uspešne prireditve. Pohvale so prišle tudi iz ust naših gostujočih društev. Še enkrat iskrena hvala obema!

Ob 9. uri smo odprli srednjeveško tržnico, nakar je moderatorski par predstavil Ptujsko Goro in Prangerijado. Besedo smo prepustili predsednici TD Podsreda, ki je bila gostiteljica prireditve lani. Nato je navzoče pozdravila predsednica TD Ptujska Gora, Vilma Angel, prijazno dobrodošlico gostom pa je zaželela županja Občine Majšperk, dr. Darinka Fakin.

Kot prvi so se nam predstavili plesalci KUD Galiarda iz Celja, ki so pod vodstvom gospe Milanke Kralj srednjeveške plese zaplesali še enkrat. Gostom iz KŠD Predgrad se je malce mudilo, tako da so nastopili prej. Predstavili so se s krajšim sojenjem ob prangerju z naslovom »Pri sramotnemu kamenu«. Tudi TD Lemberg je svoj kraj predstavilo s svojimi besedami. Po še enem plesnem vložku KUD Galiarda smo mikrofone prepustili TD Negova – Sp. Ivanjci, ki so nas nasmejali s krajšim prikazom »Življenje na gradu – kurja svaja«. TD Ptuj je k sodelovanju povabilo Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj, ki nam je veliko pomagalo pri organizaciji prireditve, ter g. Vegana, princa karnevala, ki je s svojo druščino poskrbel, da smo se spet malce nasmejali. Kot zadnji so se nam predstavili domačini – Umetniško društvo Ustvarjalec Majšperk s prikazom »Kazen na oslu«. Po odzivu sodeč, je bilo zelo všeč tudi občinstvu. Na naše predstavnike smo res lahko ponosni, saj si vsako leto zamislijo kaj novega.

Med dogajanjem je bilo na stojnicah moč pokusiti in kupiti veliko kulinaričnih dobrot, keramiko, zelišča, usnjene mošnjičke, škornje, srednjeveški pisar vam je napisal ime s črnilom … Pripravili smo tudi dve delavnici za otroke, na katerih so izdelali svoj meč in ščit ter ju lepo poslikali. Nato so spoznavali tehnike mečevanja.

13. Prangerijada ne bi bila tako uspešna brez številnih prostovoljcev znotraj posameznih društev in obrtnikov na stojnicah, ki so se odzvali našemu povabilu:

KUD Galiarda, KŠD Predgrad, Društvo kmečkih žena Krško, TD Lemberg, TD Negova – Sp. Ivanjci, TD Brestanica, TD Podsreda, TD Pilštanj, TD Ptuj, Društvo cesarsko-kraljevi Ptuj, princ Vegan, Umetniško društvo Ustvarjalec Majšperk, Društvo žena Tisa, TD Rečica ob Savinji, Stane Osolnik (pisar), Martina Ajster (delavnice za otroke), Erna in Bojan Korošec (statve, kolovrat, izdelki iz volne), Janez Bojc s.p. (lončarstvo), Janez Rozman (usnjeni mošnjički, obutev).

Iskrena hvala tudi Albin Promotion d.o.o. (ozvočenje), PGD Ptujska Gora, samostanu Matere Božje na Ptujski Gori, sponzorjem ter predvsem Občini Majšperk za vso podporo in pomoč.

Žal se vsa TD niso mogla udeležiti prireditve, saj so imela gostovanja drugje oz. svoje prireditve. Vendarle bi se želela zahvaliti tudi njim – TD Piran (ustanovili so čisto novo TD, a so imeli ta dan svojo prvo prireditev), TD Motnik, TD Radovljica.

TD Ptujska Gora je v čast prireditve izdala razglednico sramotilnega kamna. Fotografijo je prispeval gospod Stojan Kerbler.

Naslednje leto prireditev gosti TD Radovljica.