Slovenska turistična organizacija (STO) je marca objavila javni razpis za sofinanciranje prireditev turističnih društev v letu 2007. S projektom je želela pomagati turističnim društvom pri realizaciji prireditev, ki povezujejo dediščino, naravne vrednote in doživetja ter prispevajo h kakovostni in privlačni turistični ponudbi. Mi smo se prijavili s prireditvijo Rožmarin Fest 2007 in pridobili finančna sredstva. Pri pripravi razpisne dokumentacije nam je pomagalo podjetje Halo d.o.o. iz Cirkulan, sodelovali pa smo s Folklornim društvom Rožmarin iz Dolene, Društvom žena Tisa, PGD Ptujska Gora, minoritskim samostanom Matere Božje na Ptujski Gori ter z občinama Majšperk in Videm. Turistično društvo Ptujska Gora in Folklorno društvo Rožmarin Dolena sta v lanskem letu prvič pripravili samostojno kulturno prireditev, imenovano »Rožmarin Fest«. Pobuda je prišla iz FD Rožmarin, po katerem prireditev nosi ime. Tokrat smo se na Ptujski Gori srečali drugič, program pa se je razširil na več dni. Od 16. do 18. avgusta smo vsi sodelujoči pri projektu popestrili dogajanje na Ptujski Gori. Ptujska Gora je pravzaprav zaživela že v torek, 14. avgusta, z večerno sveto mašo v Marijini cerkvi ter s procesijo z lučkami. Sledila je še polnočna maša in bedenje do jutra, ko so trg in cerkev napolnili romarji od blizu in daleč. 15. avgusta je bil tudi televizijski prenos praznične svete maše, ki je zagotovo pripomogel k večji prepoznavnosti kraja. Morda je bil tudi to eden od razlogov, da se je slovesnosti udeležilo toliko vernikov. 16. avgusta je bila v sklopu prireditev v galeriji na ogled postavljena razstava Spoznajte Haloze, na kateri si je bilo mogoče do nedelje ogledati in tudi poskusiti haloške dobrote (domač kruh, zaseko, potico, "brenovleke", slivovo juho, kislo zelje z ajdovimi žganci …). Jedi so pripravile članice Društva žena Tisa Ptujska Gora in Aktiva žena FD Rožmarin Dolena. Dogodek so popestrili ljudski pevci in godci FD Rožmarin Dolena ter ljudske pevke s Ptujske Gore. Obiskovalci so bili zelo veseli, da so lahko nekatere razstavljene dobrote tudi pokusili. Z dobro kapljico sta nas presenetila Rado Rodošek in Stanko Marinič.

Petkov večer je popestril Podokničar Nedeljskega. Prireditev je potekala v sodelovanju z Nedeljskim dnevnikom. Gre za prikaz vasovanja ter obujanja starih navad ter promocijo kraja, v katerem se odvija. Tokratna dobitnica podoknice pa je bila naša občanka, Angelca Jeza z Janškega Vrha. Prosila nas je za pomoč pri organizaciji dogodka; ta je bil čisto drugačen od vseh, ki smo se jih lotili doslej ... Podoknica je privabila veliko obiskovalcev, ki so se od srca nasmejali, saj je Podokničar – Franc Pestotnik res "prava faca". Ob prikazu trebljenja buč Društva žena Tisa so nastopili še Prešmentani faloti iz Stoperc, ljudske pevke s Ptujske Gore ter Pet navadnih iz Stoperc. Zaigral nam je tudi narodnozabavni ansambel Viharnik, ki je nekaj obiskovalcev zvabil na plesišče. Podokničar je podelil tudi nagrade Nedeljskega nastopajočim, tri gospe pa so se pomerile v posebnem tekmovanju, katerega zmagovalka gre na finalno prireditev. Žal nas je pregnalo neurje, tako da nam ni uspelo veliko plesati. Celotna prireditev je posneta. Na DVD-ju je kratek predstavitveni film o Ptujski Gori s prijetnim glasom Zlatke Lampret ter celotna prireditev. Če ste bili med obiskovalci, ste skoraj zagotovo tudi vi na DVD-ju, ki je naprodaj v turističnoinformacijski pisarni na trgu.

Zadnji dan prireditev smo namenili ljubiteljem folklore. Na trgu pod znamenito Marijino cerkvijo se je tudi letos odvijal mednarodni festival folklore – II. Rožmarin Fest. Večer je na temo ljubezni povezovala Maja Glaser. Zaplesalo je 200 nastopajočih iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, ki so nam predstavili svojo folklorno kulturno dediščino. Otroška FS Rožmarin Dolena je zaplesala plese iz Bele krajine, Kulturno-umjetničko društvo dr. Vinko Žganec Vratašinec s Hrvaške pa najprej splet međimurskih kola, nato pa splet bunjevačkih plesov. FS Anton Jože Štrafela Markovci se je predstavila s plesi štajeriš, maršaljenka, zibenšrit kosmatača in meteltanc. Volkstanzgruppe Klagenfurt-Wörthersee, gostujoča folklorna skupina iz Avstrije, je nastopila dvakrat: najprej s tradicionalnimi koroškimi in avstrijskimi plesi, nato pa še z novo, posebno koreografijo "Koroški marš", ki so jo prvič zaplesali ravno pri nas. FD Pobrežje je predstavilo valček, mazurko, kosmatačo, rašplo in polko, Mladinska folklorna skupina Destrnik pa plese s Koroške. Odrasla FS Rožmarin Dolena je najprej odplesala štajerske (haloške) plese, za konec pa še plese iz Razkrižja. Pozitivna energija med nastopajočimi in občinstvom je bila otipljiva. Občinstvo je bilo namreč nad plesi in koreografijami navdušeno, zato vas že zdaj vabimo na III. Rožmarin Fest v avgustu naslednje leto, ko bomo znova gostili kakovostne folklorne skupine iz Slovenije in tujine. Morda bodo med obiskovalci tudi letošnji plesalci iz tujine, ki ne morejo prehvaliti lepot in dobrot našega konca, v katerega se bodo z veseljem še vračali. Tudi to je bil eden od naših ciljev pred začetkom priprav. Nastopajoče so z okusnim pecivom pogostile pridne članice Društva žena Tisa Ptujska Gora in Aktiva žena FD Rožmarin Dolena, za kar se jim zahvaljujemo. Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi prireditev! Moja osebna zahvala je namenjena Zlatki Lampret, g. Stojanu Kerblerju, patrom iz samostana na Ptujski Gori, Ernestu Likavcu, Cvetku Pepelniku, Marjani Lamberger, Maji Glaser ter Slavici Petrovič – veselim se ponovnega sodelovanja z vami!

Vilma Angel
TD Ptujska Gora

 

V vročem poletnem dopoldnevu, 24. junija 2007, smo na Ptujski Gori ob turistični pisarni odprli tudi galerijo, za katero upamo, da bo postala pomemben kamenček v kulturnem mozaiku Ptujske Gore in kraj prijetnega srečevanja. V njej je prvi gostoval Stojan Kerbler z razstavo fotografij Haložani.

O njem beremo: »Stojan Kerbler upravičeno velja za eno najvidnejših osebnosti slovenske fotografije. V 60. letih 20. stoletja se je pridružil skupini mlajših ustvarjalcev Fotokluba Maribor, ki je iskala motive za svoje fotografije na življenjskem obrobju: v predmestjih in v vsakdanjiku slehernikov. Prisegali so na črno-belo fotografijo in z njeno pomočjo osredotočali pozornost gledalca na bistveno. V sedemdesetih letih je zbudil pozornost najprej z razstavo Portreti s ptujskih ulic, nato pa z raznoliko skupino fotografij s skupnim naslovom Haložani. Za slednjo je leta 1979 prejel nagrado Prešernovega sklada. V osemdesetih je nastal cikel Koline, ki ga kritiki označujejo za najpomembnejši del njegovega opusa. Veliko je razstavljal – sam in v skupini - in to po celem svetu, ter poleg nagrade Prešernovega sklada prejel tudi veliko drugih nagrad in priznanj.«

G. Kerbler je domala vse življenje zvest Halozam, je njihov zvesti portretist. Na vseh dogodkih, ki so za Ptujsko Goro pomembni, je prisoten s svojim fotoaparatom. Med ljudmi se premika kot tiha, prijazna senca ter išče zanimive obraze oziroma človeka v njegovem najbolj nenarejenem, iskrenem trenutku. Skozi motive na razstavljenih fotografijah, ujete v črno-belo, nam kaže realnost haloškega življenja. Ampak ne gre le za socialno obarvane fotografije, ki želijo dokumentirati vsakdan Haložanov. Gre za več: na njih se zrcali izreden občutek za orisovanje človekove duše, njegovega veselja, žalosti, strahu, sprijaznjenosti z življenjem, preprostosti, iskrenosti, vere, upanja, pa tudi bolezni in čakanja na smrt ...

Po krajšem kulturnem programu, ki ga je oblikovala Hana Jurič, smo se lahko z gospodom Kerblerjem sprehodili med fotografijami. Tako so Haložani stopili med nas: zgolj fotografirani obrazi so ob spremni besedi fotografa postali prave zgodbe, ki nas tudi danes nagovarjajo.

Galerija je odprta tako kot turističnoinformacijska pisarna – med tednom od 9. do 17. ure, med vikendi in prazniki od 8.30 do 18. ure.

Barbara Rodošek

img 4221

<