V vročem poletnem dopoldnevu, 24. junija 2007, smo na Ptujski Gori ob turistični pisarni odprli tudi galerijo, za katero upamo, da bo postala pomemben kamenček v kulturnem mozaiku Ptujske Gore in kraj prijetnega srečevanja. V njej je prvi gostoval Stojan Kerbler z razstavo fotografij Haložani.

O njem beremo: »Stojan Kerbler upravičeno velja za eno najvidnejših osebnosti slovenske fotografije. V 60. letih 20. stoletja se je pridružil skupini mlajših ustvarjalcev Fotokluba Maribor, ki je iskala motive za svoje fotografije na življenjskem obrobju: v predmestjih in v vsakdanjiku slehernikov. Prisegali so na črno-belo fotografijo in z njeno pomočjo osredotočali pozornost gledalca na bistveno. V sedemdesetih letih je zbudil pozornost najprej z razstavo Portreti s ptujskih ulic, nato pa z raznoliko skupino fotografij s skupnim naslovom Haložani. Za slednjo je leta 1979 prejel nagrado Prešernovega sklada. V osemdesetih je nastal cikel Koline, ki ga kritiki označujejo za najpomembnejši del njegovega opusa. Veliko je razstavljal – sam in v skupini - in to po celem svetu, ter poleg nagrade Prešernovega sklada prejel tudi veliko drugih nagrad in priznanj.«

G. Kerbler je domala vse življenje zvest Halozam, je njihov zvesti portretist. Na vseh dogodkih, ki so za Ptujsko Goro pomembni, je prisoten s svojim fotoaparatom. Med ljudmi se premika kot tiha, prijazna senca ter išče zanimive obraze oziroma človeka v njegovem najbolj nenarejenem, iskrenem trenutku. Skozi motive na razstavljenih fotografijah, ujete v črno-belo, nam kaže realnost haloškega življenja. Ampak ne gre le za socialno obarvane fotografije, ki želijo dokumentirati vsakdan Haložanov. Gre za več: na njih se zrcali izreden občutek za orisovanje človekove duše, njegovega veselja, žalosti, strahu, sprijaznjenosti z življenjem, preprostosti, iskrenosti, vere, upanja, pa tudi bolezni in čakanja na smrt ...

Po krajšem kulturnem programu, ki ga je oblikovala Hana Jurič, smo se lahko z gospodom Kerblerjem sprehodili med fotografijami. Tako so Haložani stopili med nas: zgolj fotografirani obrazi so ob spremni besedi fotografa postali prave zgodbe, ki nas tudi danes nagovarjajo.

Galerija je odprta tako kot turističnoinformacijska pisarna – med tednom od 9. do 17. ure, med vikendi in prazniki od 8.30 do 18. ure.

Barbara Rodošek

img 4221

<