Letos smo združili moči in finančna sredstva Folklorno društvo Rožmarin Dolena, Folklorna skupina KD Cirkulane in Turistično društvo Ptujska Gora. Festival smo prestavili na začetek poletja, in sicer od 6. do 12. junija. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj smo imeli vse dni lepo vreme, tako da so se lahko prireditve po dveh letih odvijale na prostem – na čudovitem trgu pod baziliko (izjema je bila gledališka predstava, ki smo jo zaradi tehničnih zahtev prestavili v dvorano TVI Albin Promotion v Majšperku).

V nedeljo, 6. junija, so se nam na trgu Ptujske Gore predstavili ljudski pevci FD Rožmarin Dolena, ljudske pevke Taščice iz Rač ter ljudske pevke s Ptujske Gore. Popoldne smo v goste povabili Dramsko sekcijo KD Cirkulane s predstavo »Anica«, katere življenjsko zgodbo je izvrstno predstavila Anica Černivec. Dogajanje se je nadaljevalo s koncertom mlade zagorske skupine »Strmosi Cerje Jesensko« iz sosednje Hrvaške, ki so navdušili sicer maloštevilno publiko. Verjamem, da so marsikoga med koncertom zasrbele pete. Fantje so tudi pogosto v naših koncih, saj so doma nedaleč stran. Istočasno je v dvorani v Trnovski vasi potekal koncert otroških folklornih skupin, na katerem so se predstavili tudi naši gostje iz Srbije.

V soboto dopoldne je nekaj parov FS zaplesalo na Vrazovem trgu ter pred mestno hišo na Ptuju. Mimoidoči so bili navdušeni. Večer pa je bil v znamenju gostujočih folklornih skupin iz Hrvaške, Srbije ter Slovenije. Tako so na odru zaplesali člani Folklornega ansambla Branko Radičević iz Sremske Mitrovice, Kulturno umjetničko društvo dr. Vinko Žganec Vratašinec, KPD Stoperce, Folklorna skupina KD Cirkulane ter otroška in odrasla folklorna skupina FD Rožmarin Dolena. Koreografije so bile res čudovite, prav tako oblačila nastopajočih. Malce nagajivo je potekalo povezovanje programa, saj sta naši dami, Zlatka Lampret in Maja Glaser, medse povabili Bojana Glaserja, kostumografa FD Rožmarin Dolena in FS KD Cirkulan. Priznati moram, da mi je bil ta trio zelo všeč.

Maja Glaser, idejna vodja festivala, moderatorka nekaterih prireditev ter predvsem koreografinja vseh treh slovenskih nastopajočih odraslih folklornih skupin, je bila tudi tokrat gonilna sila festivala. Ko smo bili že čisto na tleh, je vztrajala in v nas vzpodbudila željo po dokončanju zastavljenega cilja. Kljub visokim stroškom nam je skupaj uspelo izpeljati že 5. mednarodni festival folklore na Ptujski Gori. Srbski gostje so nas zapustili s prijetnimi spomini in z zagotovilom, da je bilo to najbolje organizirano gostovanje, kar so jih doživeli. To je za nas izjemno pomembna pohvala. Smo pa žalostni, ker festivala v domačem okolju nismo sprejeli za svojega. Ali se bomo odločili za še en poskus, vam težko obljubimo, zato vas zdaj še ne bomo povabili na 6. Rožmarin Fest.

Folklorno društvo Rožmarin Dolena, Folklorna skupina KD Cirkulane ter Turistično društvo Ptujska Gora se za sodelovanje pri projektu Rožmarin Fest 2010 zahvaljujemo vsem sodelujočim društvom in posameznikom, Občini Majšperk, Občini Videm, Občini Cirkulane, minoritskemu samostanu Matere Božje na Ptujski Gori, OŠ Ptujska Gora ter vsem sponzorjem in donatorjem.

Vilma Angel
TD Ptujska Gora