Od 20. do 29. septembra 2013 je potekal v Mariboru Festival Stare trte. Vsakoletne tradicionalne prireditve se je na povabilo Štajerske turistične zveze Maribor letos udeležilo tudi TD Ptujska Gora,  katero se je predstavilo v treh dneh ( 22. 26. in 29.9.) Občina Majšperk je  letos spomladi tudi dobila potomko Stare trte, katera lepo raste ob Starotrški hiši na Ptujski Gori.

V desetih dneh so se na raznih prizoriščih predstavili številni ponudniki, bodisi s kulinariko, rokodelskimi izdelki in podobno. Za popestritev same prireditve skozi vse dni pa so poskrbeli s pestrim kulturnim programom. 

V nedeljo 22. septembra je bilo vso dogjanje osredotočeno na mariborski Lent pred Hišo Stare trte, kjer so se turistična društva in razni rokodelci predstavili s svojo ponudbo. Tega dne je potekala tudi Rancarija Maribor 2013 – tekmovanje za zlato ranco v okviru TD Maribor.

V četrtek, 26. septembra je bilo prizorišče dogajanja Trg Leona Štuklja, kjer se je TD Ptujska Gora predstavilo v paviljonu Štajerske turistične zveze. Tema tega dne je bila Okusi Štajerske, saj nam je zgodovinska pokrajina Štajerske zapustila odlične okuse. Dandanes je prehrana tesno povezana s prebivalci, kar močno vpliva na kulturo Štajerske. Tako so lahko obiskovalci spoznali in okusili Štajersko raznoliko kulinariko turističnih društev, oljarjev, predelovalcev mesnatih izdelkov, itd. 

Za zaključek Festivala Stare trte, 29. septembra,  pa je potekala že 27. svečana trgatev Stare trte – najstarejše žlahtne vinske trte na svetu. Med sodelujočimi na sami prireditvi so bili člani vinskih redov, slovenska in mariborska vinska kraljica, aktualne vinske kraljice ostalih vinskih okolišev, skrbnik Stare trte – mariborski župan, mestni viničar, malečniški brači ter mnogi ostali. Zraven ostalih TD, turističnih in vinogradniških kmetij se je tega dne s svojo turistično in kulinarično ponudbo na stojnici predstavilo tudi TD Ptujska Gora. Kljub slabšemu vremenu se je prireditve udeležilo veliko ljudi, saj so organizatorji poskrbeli tudi za pester kulturno – zabavni program. Obiskovalci pa so si lahko ogledali tudi »srednjeveško tiskarno«, kjer so tiskali orginalne grafike Hiše Stare trte in starega Maribora v starotiskarski tehniki.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar