V nedeljo, 13.11.2011, je Turistično društvo Ptujska Gora v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in sadjarjev Majšperk ter ostalimi vinogradniki iz občine Majšperk ter društvom žena Tisa s Ptujske Gore pripravilo martinovanje na trgu Ptujske Gore.

Po končani maši je najprej zaigrala mini godba Športno-kulturnega društva Sestrže ter tako naznanila začetek prijetnega druženja. Navzoče je najprej pozdravil znani vinogradnik ter član Turističnega društva Ptujska Gora gospod Rado Rodošek. Poudaril je, da je »Martinova nedelja dragocena podoba jeseni, ker z veseljem praznujemo rojstvo nove letine iz vinogradov. Sveti Martin je eden od zavetnikov vinogradnikov, ki se v svojem življenju ni ukvarjal z vinom, bil pa je kakor dobro vino: izšolan, umirjen, ognjevit, predvsem pa harmoničen – skladen sam s sabo in z okolico. Zgled sv. Martina, ki je preudarno delil polovico svojega plašča z revežem brez obleke, nam kaže, kako mora vinar deliti vino s prijatelji in znanci. Martinovanje je praznik zahvale in delitve, zato ga praznujmo, kot je to delal sv. Martin: delimo vse sadove narave in našega dela s sočlovekom.«

Nato je povabil gospo županjo dr. Darinko Fakin, ki se je zahvalila vsem organizatorjem. Kulturni program so popestrile še ljudske pevke s Ptujske Gore. Blagoslov mladega vina je opravil pater Janez Šamperl. Po blagoslovu je bila za vse navzoče pripravljena pokušina mladega vina in sladkih dobrot. Vino so pridelali vinogradniki občine Majšperk, dobrote pa sta pripravila Društvo žena Tisa in Turistično društvo Ptujska Gora.

Za konec programa nam je ponovno zaigrala mini godba. Ob sončnih žarkih in dobrotah, med katerimi niso manjkali pečeni kostanji, smo se še kar nekaj časa zadržali na trgu Ptujske Gore.

TD PTUJSKA GORA

IMG_83461