Na Martinovo nedeljo, 11. 11. 2012, je na trgu na Ptujski Gori potekalo tradicionalno martinovanje v okviru TD Ptujska Gora, Društva vinogradnikov in sadjarjev občine Majšperk ter Društva žena Tisa Ptujska Gora. Po končani maši sta za začetek prijetnega druženja poskrbela Ivan Kojc in Franc Cesar – člana skupine Štirje asi. Nadalje je vse navzoče pozdravila predsednica TD Ptujska Gora Tanja Leskovar. Povdarila je, da je Martinovo eden od pomembnejših ljudskih praznikov, ko goduje sveti Martin – zavetnik vinogradnikov. Ljudski rek pravi, da je Marinovo »jesenski pust« V novembru so namreč naši predniki praznovali praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. V tem času dozori tudi vino, tako  so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom in tako je  navada, da za martinovo krstijo vino: Prej je bil mošt, od tega trenutka pa je vino.

Nadalje je povabila gospo županjo občine Majšperk dr. Darinko Fakin, katera je pozdravila vse navzoče ter se zahvalila organizatorjem za ves trud iz izvedbo martinovanja. Kasneje je blagoslov mladega vina opravil  p. Gavdencij Skledar, kot vedno pa so nam zapele ljudske pevke s Ptujske Gore.

Ponovno sta nastopila člana skupine Štirje asi, pridružil pa se jim je tudi domačin Dejan Žafran s harmoniko in tako so skupaj zaigrali in zapeli nekaj pesmi, tradicionalnih za martinovo. Ob prijetnem poslušanju glasbe je sledila pokušina mladega vina, ki ga je pridelalo Društvo vinogradnikov in sadjarjev občine Majšperk.  Za ponudbo sladkih dobrot pa je poskrbelo Društvo žena Tisa Ptujska Gora ter TD Ptujska Gora. Na trgu pa je zadišalo tudi po pečenem kostanju.

Ob prijetnih sončnih žarkih, mamljivem vonju po pečenem kostanju ter prijetnem poslušanju naših nastopajočih se je druženje nadaljevalo na trgu v popoldanski čas.

Na koncu še zahvala vsem nastopajočim, da so popestrili dogajanje na trgu na Ptujski Gori.

TD Ptujska Gora