SlovenščinaEnglish (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

PostHeaderIcon Ptujska Gora

 Trg-pod-Baziliko-Marije-zavetnice

Ptujska Gora je gručasto naselje ob cesti Ptuj–Majšperk, z jedrom okoli trga in veličastne gotske cerkve, ki leži na vrhu 352 m visokega griča in je vidna že od daleč. To je ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste in naključne obiskovalce. Leta 2010, ob 600-letnici posvetitve cerkve, je bila proglašena za baziliko Marije Zavetnice.

V zgodovini je imela Ptujska Gora več imen: staro ljudsko ime je bilo Črna Gora, v nemščini se je imenovala Maria Neustift, v starih dokumentih se je pojavljalo latinsko ime Mons gratiarum (Gora milosti).

Ptujska Gora je tudi priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, in sicer predvsem zaradi lepega razgleda na Dravsko polje in Haloze, od tod pa vodijo tudi nekatere pohodniške poti.

marija_zavetnica_191pS Ptujske Gore se ponuja čudovit razgled na vse strani: od Boča do Pohorja, preko Maribora do vrhov nad Gradcem v Avstriji, pa na bližnji Ptuj in Slovenske gorice ter proti jugu po strmih, valovitih Halozah čez hrvaško mejo. Letno obišče Ptujsko Goro okoli 60.000 obiskovalcev.

Na trgu Ptujske Gore je odprta turističnoinformativna pisarna, ki jo vodi TD Ptujska Gora. V njej boste dobili informacije o turistični ponudbi v bližnji okolici, na voljo je tudi pestra izbira spominkov, ročno izdelanih izdelkov, razglednic, vodnikov,...

panoramska-iz-zraka1-s480