prangerijada2022 057

V soboto, 18. junija 2022, se je obetal krasen dan. Na Ptujski Gori so se že zjutraj začeli zbirati predstavniki krajev, katerih središče je (bil) pranger oz. sramotilni steber. Letos je bila namreč Gora na vrsti, da gosti vseslovensko srečanje prangerskih krajev. Naš pranger je sicer iz leta 1855, je pa kopija tistega iz 15. stoletja. V 15. stoletju je namreč Ptujska Gora postala trg z lastnim sodstvom in tržnimi pravicami. Sejmi oz. tržni dnevi so potekali tedensko ali pa so bili vezani na romanja – in teh ni bilo malo, pravijo zgodovinski viri. Sodnik pri nas je imel enaka pooblastila kot povsod drugje, ena od kazni pa je bila tudi ta, da so človeka priklenili na pranger in potem so si lahko vsi ostali dali »duška« ter ga sramotili.

 
Organizator srečanja je bilo Turistično društvo Ptujska Gora. Da je srečanje potekalo tako, kot je treba, so k sodelovanju povabili še Umetniško društvo Ustvarjalec, Društvo žena Tisa, Društvo upokojencev Ptujska Gora in seveda Prostovoljno gasilsko društvo Ptujska Gora ter Občino Majšperk.
Ker je Prangerjada priložnost, da se predstavi tudi občina kot celota, so na stojnicah svoje delo predstavili tudi člani Čebelarskega društva Majšperk, članice Ustvarjalne klepetalnice in učenci OŠ Majšperk. Predstavila sta se tudi Jerica Krošl s predenjem na kolovratu in Milan Predikaka, ki je prikazal kovaško znanje.

Srečanje smo začeli s slovesno povorko vseh sodelujočih, ki jo je vodil Rajko Jurgec – Bertold Draneški s svojo gardo. Za njim pa so se zvrstili člani majšperškega Umetniškega društva Ustvarjalec, ki so kasneje prikazali prizor sojenja na trgu, ter vsa druga sodelujoča društva: TD Pilštajn, TD Rečica ob Savinji, Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj, TD Radovljica, TD Negova – Spodnji Ivanjci, TD Podsreda, KŠD Predgrad in KD Stari trg ob Kolpi, TD Motnik, za konec pa še vitezi Šaleške doline.Vse zbrane sta pozdravili županja dr. Darinka Fakin in predsednica domačega turističnega društva, nato pa so nam zapele Uriele. Vsako od prisotnih društev je predstavilo svoj kraj. Na stojnicah so imeli kar nekaj propagandnega gradiva, ki je vabilo, da te kraje tudi obiščemo, in pa kaj za pod zob. Nekateri od sodelujočih so zaigrali krajši prizor o tem, kako je potekalo sojenje v srednjem veku pri njih. Prav vsako društvo pa je z veseljem razložilo, zakaj se splača obiskati prav njihov kraj, kaj je pri njih posebnega itd. Kljub temu da nas je sonce kar lepo grelo, smo predstavili vse kraje, za konec pa bili priča pravemu viteškemu dvoboju, ko sta dva šaleška viteza prekrižala svoje meča v borbi za roko milostne gospe. Uradni del programa so sklenili Tamburaški orkester Majšperk in Uriele s kratkim koncertom. Še prej pa so nam dan polepšali tudi člani otroške folklorne skupine OŠ Majšperk z inštrumentalisti.


Dogajanje na trgu pa ni bilo edino, kar je potekalo tisto soboto. Člani turističnega društva so poskrbeli za vodenje po celi vasi s turističnim vlakcem, v Starotrški hiši so člani DŽ Tisa pekle ocvirkovke in ponujale osvežilne pijače, na igrišču ob šoli so se mladi in malo manj mladi lahko pomerili v streljanju z lokom in samostrelom, potekala je delavnica tradicionalnih igrač, na igrišču ob gasilskem domu se je kegljalo, gasilci so kuhali svoje tradicionalne jedi na srečanju pobratenih društev … cela vas je imela neke vrste dan odprtih vrat. Za vsakim vogalom se je kaj dogajalo. Vas se je za en dan preselila v srednji vek. Bilo je lepo.Hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli k temu, da je dan lepo potekal; hvala vsem društvom za sodelovanje, Občini Majšperk za pomoč pri realizaciji projekta; hvala tudi vsem, ki ste se odzvali na povabilo in prišli pogledat, kako zgleda prangerski dan na Gori.


Barbara Rodošek
Foto: Benjamin Verdenik

 

279210737 10159692034787211 438973145303262777 n

Na Ptujski Gori že skoraj 300 let stoji hiška z zanimivo zunanjostjo, ki pritegne marsikateri pogled mimoidočih. Skozi njeno zgodovino je bilo v njej nastanjenih veliko različnih prebivalcev, od leta 2012 pa je bila prenovljena v muzej, ki z raznoliko opremo v notranjosti ponazarja življenje, kot so ga poznali v Halozah nekoč. Člani Turističnega društva Ptujska Gora smo se po letu 2019 ponovno odločili za dan odprtih vrat, saj je bil že prvič obisk izjemno dober, ljudje pa veseli, da so imeli možnost videti notranjost hiše.
Letos smo vrata starotrške hiše odprli v nedeljo, 24. 4. 2022, ko smo od 9. do 19. ure obiskovalcem predstavljali zgodovino starotrške hiše in notranjo opremo ter se družili ob domačih jedeh. Ker je bil dan odprtih vrat en teden po veliki noči, smo pripravili okusne velikonočne jedi, med njimi ni manjkalo kruhkov s šunko, jajci in hrenom, za sladokusce pa smo spekli potico in druge odlične dobrote. V hiši se je cel dan kurilo v krušni peči, tako so imeli obiskovalci možnost videti, kako so greli hiše v preteklosti, nam pa je bilo prijetno toplo. Nekatere predmete smo razstavili samo za namen dneva odprtih vrat, saj so nam jih posodile okoliške družine, tako je bilo zanimivo tudi obiskovalcem, ki so obiskali hišo že kdaj prej. Najbolj so uživali otroci, ki takšnih predmetov ne poznajo več in je takšen dan odlična priložnost, da se spoznajo s takratnim načinom življenja.
Namen dneva odprtih vrat je, da v starotrško hišo vnesemo nekaj življenja, saj ne želimo, da je samo muzej, v katerem se hranijo starine. Želimo si, da hiška zaživi med prebivalci, da je pogosto obiskana in postane mesto druženja. Po teh težkih koronskih časih smo vsi nekako pogrešali druženje, pogovore in smejanje, ki ga na dnevu odprtih vrat ni manjkalo. Turistično društvo se bo še naprej trudilo, da bo prirejalo v starotrški hiši številne dogodke, saj si želimo, da bi čim več ljudi, tako domačinov, kot tudi obiskovalcev od drugod, videlo notranjost hiše in spoznalo življenje nekoč.
Na koncu lahko rečemo le, da je dan odprtih vrat uspel in smo uresničili njegov namen. Seveda pa ne moremo mimo zahvale vsem, ki so nam pomagali pri organizaciji. Zahvaljujemo se Društvu žena Tisa, še posebej družini Rodošek, ki nam vedno priskoči na pomoč. Posebna zahvala gre tudi fotografu Stanku Kozelu, ki nam je pomagal ovekovečiti ta lep dan, ter vsem, ki so nam pomagali pripraviti številne domače dobrote ali kakorkoli drugače prispevali, da nam je uspelo pripraviti dan odprtih vrat. Najlepše pa se zahvaljujemo vsem obiskovalcem in jih z veseljem pričakujemo tudi na vseh naših prihodnjih dogodkih.

 prangerijada2017

V soboto, 24.6.2017 se je Turistično društvo Ptujska Gora udeležilo tardicionalne prangerjade v Brestanici. Vsako leto poteka v drugem prangerskem kraju.K sodelovanju smo povabili Društvo Ustvarjalec iz Majšperka, kateri se je predstavil s kratko srednjeveško igro. Program se je začel ob 10.uri s predstavitvijo vseh sodelujočih prangerskih krajev. Turistično društvo se je predstavilo s stojnico, kjer smo predstavili občino Majšperk ter z degustacijo domačih haloških izdelkov privabljali mimoidoče. Po končanem programu smo si ogledali pranger in grad Rajhenburg.

 20170618 115539

Že dlje časa smo razmišljali o izletu z vlakcem, kar smo končno uresničili v nedeljo, 18.6.2017. Na izlet smo povabili naše člane, podporne člane, njihove sorodnike in prijatelje. Prosta mesta na vlakcu smo hitro zapolnili. Na pot smo krenili v nedeljo točno ob 12.00 iz parkirišča pod romarsko potjo. Na začetku nas je pozdravil naš vodič g. Jože Vovk, Zeleni turizem. Vreme nam je bilo naklonjeno, zato dobre volje ni manjkalo in smo se napotili dogodivščinam na proti.

 

P6110006

V nedeljo, 11.6.2017 je Turistično društvo Ptujska Gora s pomočjo domačina g. Milana Predikaka organiziralo razstavo starodobnikov na trgu Ptujske Gore. Letos smo razstavo razširili na celotno občino in tudi na ostale. Morda je koga prestrašila vročina. Oldatmerji si začeli prihajti na trg po 7. uri zjutraj. Pripravili smo za vse razstavljalce tudi tablice za vozila. Razstavljena so bila vsa prevozna sredstva od koles, mopedov, motorjev, avtomobilov do traktorjev. Po 10. sveti maši smo začeli s programom. Najprej je navzoče v imenu Turističnega društva pozdravila Anja Predikaka. Vzdušje sta z glasbo popestrila duo Dominik na harmoniki in Filip na kitari. Zbrane je pozdravil tudi grof Alfred iz Štatenberga. P. Roman je blagoslovil vsa vozila za srečno in varno pot. Za vse razstavljalce in mimoidoče smo imeli pripravljeno malico. Kljub vročemu dnevu, smo se vztrajno držali pod lipo. Razstava je trajal vse tja do 17. ure.
Vabljeni naslednje leto, da postavite svojega starodobnika na ogled na trgu.

Turistično društvo Ptujska Gora

 

 P4300104

Ptujska Gora 30.4.2017 je ob postavitvi majskega drevesa spet na nogah do poznih večernih ur.
Vsako leto nas je več, je med vrsticami pozdravnega govora povedala ga. županja dr. Darinka Fakin. Na številčno udeležbo smo kot organizatorji seveda ponosni.
Tradicionalno prireditev postavitev majskega drevesa, kakor tudi priprave mlaja, podiranje, transport, okrasitev, pletenje vencev in priprave za dvig , smo izpeljali z običajno oz. okrepljeno ekipo, sosedov, domačinov, prijateljev in znancev. Na pobudo naših sponzorjev smo vse skupaj popestrili s predpasniki, katerih je na žalost zmanjkalo. Zaradi velikega povpraševanja po le teh, smo jih dodatno naročili, tako da so na voljo v Turističnem društvu Ptujska Gora, če ga seveda še kdo želi. Na začetku programa je nastopila mini godba Pepi Krulet iz Cirkovc, sledil je pozdrav predsednice TD ga. Tanje Leskovar, nato je nastopil moški pevski zbor DPD Svoboda Majšperk, Dominik in Filip duo na harmoniki in kitari in še pevka Ajda Bezjak.

 

IMG 9819

Na predpraznično popoldne dne 30.04.2015 smo se na trgu Ptujske Gore zbrali domačini in ostali obiskovalci, da smo v čast. 1. maju postavili prvomajsko drevo. Nestrpno pričakovan dogodek se je pričel s pozdravom predsednice Turističnega društva Ptujska Gora, gospe Tanje Leskovar. Temu je sledil še pozdrav županje naše občine, dr. Darinke Fakin, ki se je med drugim zahvalila organizatorjem in vsem sodelujočim za lepo pripravljeno prireditev.