• Dobrodošli na spletni strani PTUJSKE GORE.
  • Ptujska Gora je priljubljena točka za pohodnike in kolesarje, predvsem zaradi lepega razgleda na Dravsko polje in Haloze, od tod pa vodijo tudi nekatere pohodniške poti. S Ptujske Gore se ponuja čudovit razgled na vse strani: od Boča do Pohorja, preko Maribora do vrhov nad Gradcem v Avstriji, pa na bližnji Ptuj in Slovenske gorice ter proti jugu po strmih, valovitih Halozah čez hrvaško mejo.
  • Na krožišču pred vasjo je kip slepe deklice, ki spominja na eno od legend o nastanku romarske cerkve na Ptujski Gori. Ta legenda pravi, da so grofje na Vurberškem gradu imeli hčer edinko, ki pa je bila slepa. Nekega večera, v mraku, je ob molitvi v čast Mariji zavetnici slepa hči nenadoma spregledala in videla svetlobo v smeri ptujskogorskega hriba. Grofje so zato v zahvalo začeli graditi to cerkev.
  • Bazilika Marije Zavetnice je glavno romarsko središče v tem delu Slovenije. Postavljena je bila okoli leta 1410 v gotskem stilu. Znamenitost bazilike je relief Marije Zavetnice s plaščem, ki se nahaja na glavnem oltarju. Pod njenim plaščem je upodobljenih 82 oseb tedanjega časa, med njimi je tudi Bernard III., ustanovitelj svetišča, tedanje plemstvo in cerkveni dostojanstveniki.
  • V zgodovini je imela Ptujska Gora več imen: staro ljudsko ime je bilo Črna Gora, v nemščini se je imenovala Maria Neustift, v starih dokumentih se je pojavljalo latinsko ime Mons gratiarum (Gora milosti). Cerkev je bila zgrajena okoli leta 1410. Prva pisna omemba cerkve je iz leta 1442, v kateri je uporabljeno ime Neustift (Nova Štifta).
  • Na trgu Ptujske Gore se nahaja turistično-informativna pisarna, ki jo upravlja Turistično društvo Ptujska Gora. V prostorih pisarne sta odprti tudi trgovina s spominki ter galerija priznanega fotografa, domačina Stojana Kerblerja, katerega rojstna hiša stoji v neposredni bližini trga.
Bazilika Marije Zavetnice

Bazilika Marije Zavetnice

Je ena najlepših gotskih cerkva na Slovenskem, ki privablja številne romarje, turiste in naključne obiskovalce. Leta 2010 je bila proglašena za baziliko Marije Zavetnice.

Preberite več

Starotrška hiša

Starotrška hiša

Hiša je bila obnovljena pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine v letu 2012 in predana v upravljanje maja 2013. V njej je urejen muzej starih predmetov in pohištva izpred sto let in več. Urejena je črna kuhinja z odprtim kuriščem in krušno pečjo.

Preberite več

Turistična pisarna

Turistična pisarna

Na trgu Ptujske Gore je odprta turistično-informativna pisarna, ki jo vodi TD Ptujska Gora. V njej boste dobili informacije o turistični ponudbi v bližnji okolici, na voljo je tudi pestra izbira spominkov, ročno izdelanih izdelkov, razglednic, vodnikov,...

Preberite več

Vreme

 

V soboto, 6. Oktobra 2012, so nas na trgu na Ptujski Gori obiskali člani društva Oltimer Štajerska s svojimi avtomobili. Šlo je za srečanje in sicer Rally Maribor EU Prestolnica kulture. Pot jih je vodila iz Maribora mino Stare Trte, do Slovenske Bistrice, kjer so se ustavili v kleti kmetije Fresar. Nadalje so pot nadaljevali do Ptujske Gorekjer so si ogledali Baziliko Marije zavetnice. Po ogledu smo se kratek čas družili na trgu, pogostili smo jih tudi  s pečenimi kostanji in moštom. Vendar čas jih je priganjal, tako so morali pot nadaljevati proti Ptuju, nadalje  do  Sv. Trojica, Lenarta, Pernice ter do cilja njihovega srečanja, ki je bil pri Rotovžki kleti v Mariboru.  

Obisk Ptujske Gore jim je ostal v lepem spominu, navdušeni so bili nad čudovito okolico, lepim razgledom  ter gostoljubnostjo. Tako so izrazili željo, da se vidimo v prihodnjem letu ter se skupaj družimo skozi ves dan.

TD Ptujska Gora

Tanja Leskovar

 

Minuli dogodki